Bugun...



GURME BOĞAÇ YÜZGÜL MAKARNASEVERLER İÇİN KENDİSİNE AİT HELAZONGİNAR TARİFİNİ YAZDI
Tarih: 18-04-2021 09:15:16 Güncelleme: 18-04-2021 09:22:16 + -


Gastronomi Uzmanı ve Gurme Boğaç Yüzgül, LEZZETÜRKİYE DERGİSİ’nin, ‘Yarı Profesyonel Şeflerden Özel Tarifler’ sayfasına; ‘HELAZONGİNAR’ adını verdiği ilginç bir makarna tarifi ile katkıda bulundu…

facebook-paylas
Tarih: 18-04-2021 09:15

GURME BOĞAÇ YÜZGÜL MAKARNASEVERLER İÇİN KENDİSİNE AİT HELAZONGİNAR TARİFİNİ YAZDI

Gastronomi Uzmanı ve Gurme Boğaç Yüzgül, LEZZETÜRKİYE DERGİSİ’nin, ‘Yarı Profesyonel Şeflerden Özel Tarifler’ sayfasına; ‘HELAZONGİNAR’ adını verdiği ilginç bir makarna tarifi ile katkıda bulundu…

 

 

 

 

2003 yılında yine kendisine ait olan ‘Turşu Kavurmalı Makarna’ tarifi ile, Makarna Sanayicileri Derneği’nin tarifler sayfası başta olmak üzere, birçok yemek tarifi portalının en çok tıklanan tarifleri unvanını almayı da başaran Türk ve Dünya Mutfağı üzerine yaptığı çok sayıda gönüllü çalışma ile başta gastronomi sektörü olmaküzere birçok kesim tarafından büyük  takdir toplayan ve aynı zamanda Dünya Şarap Lezzetçileri Birliği Üyesi konumunda da bulunan Uluslararası Mutfak Sanatçıları ve Gurmeler Birliği Türkiye Masası Yönetim Kurulu Onursal Üyesi, Dünya Yöresel Lezzetleri Tanıtma Platformu Başkanvekili, TURİZMAGAZİNİST Araştırmacılar ve Yazarlar Platformu Mütevelli Heyet Üyesi ve Türkiye Görsel Sanatlar ve Edebi Eserler Eleştirmenleri Konsorsiyumu Genel Sekreteri  Gastronomi Uzmanı, Gurme, Yazar ve Şair Boğaç Yüzgül; LEZZETÜRKİYE DERGİSİ’nin, ‘Yarı Profesyonel Şeflerden Özel Tarifler’ sayfasına; ‘HELAZONGİNAR’ adını verdiği ilginç bir makarna tarifi ile katkıda bulundu…

GASTRONOMİ UZMANI GURME BOĞAÇ YÜZGÜL’DEN AROMATERAPİK ÇAY ÖNERİLERİ

 

Makarnanın klasik manada pişirilmesinin aksine, İtalyan ve Akdeniz usulü doknuşlarla bambaşka bir havaya büründürdüğü tarifleri ile bilinen Gastronomi Uzmanı, Gurme, Yazar ve Şair Boğaç Yüzgül; HELAZONGİNAR ile, besleyici makarna geleneğini adeta taçlandırıyor…

 

Makarnayı değişik tatlarla lezzetlendirmeyi ve çeşitlendirmeyi çok sevdiğini de dile getiren Türk ve Dünya Mutfağı üzerine yaptığı çok sayıda gönüllü çalışma ile başta gastronomi sektörü olmaküzere birçok kesim tarafından büyük  takdir toplayan ve aynı zamanda Dünya Şarap Lezzetçileri Birliği Üyesi konumunda da bulunan Uluslararası Mutfak Sanatçıları ve Gurmeler Birliği Türkiye Masası Yönetim Kurulu Onursal Üyesi, Dünya Yöresel Lezzetleri Tanıtma Platformu Başkanvekili, TURİZMAGAZİNİST Araştırmacılar ve Yazarlar Platformu Mütevelli Heyet Üyesi ve Türkiye Görsel Sanatlar ve Edebi Eserler Eleştirmenleri Konsorsiyumu Genel Sekreteri  Gastronomi Uzmanı, Gurme, Yazar ve Şair Boğaç Yüzgül; makarnanın hemen her sebze ile müthiş bir ana yemek haline gelmesinin işten bile olmadığını her fırsatta vurguluyor…

 

İşte Gastronomi Uzmanı Gurme Boğaç Yüzgül’ün, LEZZETÜRKİYE DERGİSİ’nin, ‘Yarı Profesyonel Şeflerden Özel Tarifler’ sayfasına yer alan o lezzet şöleni HELAZONGİNAR tarifini de içeren makalesi:

 

HELAZONGİNAR

 

 

 

‘Makarnayı, çeşitlendirmeyi, lezzetlendirmeyi, değişik şekillerde yapmayı ve sunmayı seviyorum. Bu kez sizlerle makarnayı, enginarlı bir karışımla, adeta bir lezzet şöleni haline getirmeyi istedim. Aslında bu tarifte, enginar yerine, kereviz ya da yer elması da kullanabilirsiniz ama, enginar en yakışanı. Enginarın yararlarını anlatman, herbalistlere, uzman hekimlere ya da bitkisel uzmanlara bırakmak istiyorum bu kez. Çünük aldığım yüzlerce okur tebriği ve metiyenin altına bir not mutlaka düşülüyor. ‘Siz aynı zamanda bitkisel uzman mısınız?’ diye, ‘Hayır’, ben bitki  uzmanı fanla değilim, gastrnomi uzmanıyım, gurmeyim ve benim sebze ya da meyve ya da yiyeceklerin faydaları üstüne yaptığım araştırmalardan kaynaklı. Neyse, gelelim bugün mkaleme konu olan; adını da ‘HELAZONGİNAR’ olarak koyduğum bana it tarife:

 

HELAZONGİNAR yapmak, çok yüksek olmasa da hafif bir maliyet isteyen yiyeceklerden ama lezzet ve besleyiciliğini göz önüne alırsanız; en azınan ayda iki kez bu masrafa değer sanırım…

 

İhtiyacınız olan, bir paket; markası önemli değil, ‘Helazon Makarna, iki adet enginar, iki baş taze sarımsak, dört yaprak kara lahana, bir limon, yarım portakal, yarım greyfurt, bir çorba kaşığı iri çekilmiş karabiber, bir tatlı kaşığı zerdeçal, bir tatlı kaşığı tuz ki, ayrıca makarnanın suyuna da bir çorba kaşığı tuz koyacaksınız ve bir buçuk çay bardağı zeytinyağı…

 

Tabii bir de en son pişirme aşamasında ekleyeceğiniz üç yemek kaşığı tereyağ ve tabak başına iki çorba kaşığı eski kaşar ya da hellim rendesi…

 

Makarnalarınızı, geniş ve yayvan bir tencerede, hatta son dönemlerin moda aksamı döküm bir tencerede kapağı kapalı bir biçimde, 8-9 dakika kaynatım. Su bol tuzlu olsun ki, makarnalar diri kalsın, süzerken de ezilmezler…

 

Makarnalar haşlanırken, enginarları soyun, ama yapraklarını da ayırıp iyice yıkayın. Soyulmuş enginarları, robotta on saniye, ya da rendenin en iri kısmı ile rendeleyin. Derin bir kaba alın ve üzerine de sarımsakları soyup, incecik kıyarak  ekleyin. Sonra da zerdeçalı ekleyip, bir buçuk çay bardağı zeytinyağını ekleyip karıştırın. En son üzerine bir limon suyunu ve yine yarımşar portakal ve greyfurtun suyunu de ilave edin…

 

Makarnalar haşlanınca, başka bir derin kapa, kevgir aracılığıyla ıslak ıslak alın ve haşlama tenceresinin dibinde yarım su bardağı kadar haşlama suyu bıraktıktan sonra, enginarlı zeytinyağlı karışımı ekleyip, beş dakika kadar harlı ateşte pişirin ve iki dakika da tereyağını koyarak sosa bulanmasını bekleyin…

 

Ardından makarnaları ekleyip ezmede karıştırın. 

 

O esnada kara lahana yapraklarını ve ayırdığınız enginar yapraklarını da kıyarak ekleyin ama çok fazla yumuşamasına müsaade etmeden üstte bırakın.

 

Ateşi kısın, tuz ve karabiber serperek son bir kez karıştırın, servis tabağına alın…

 

Tabakların üstüne de rendelenmiş peynir ilave edin.

 

İnanın yemek için sabırsızlanacaksınız ya da en az haftada bir kez yapmak isteyeceksiniz…

 

Haydi size bir sır daha; ya kendi kurmuş olduğunuz turşudan az kalan bidondan ya da turşucudan alırken turşu suyunu biraz fazla alıp; boş bir kavanoza ayırın. Pazarcınızdan ya da manavınızdan rica edip, kerevizleri temizlerken ayırıp attığı kereviz saplarını alın. İiyce yıkayıp, o turşu suyu buulnan kavanoza ekleyin, en az on gün bekletin; sonra da makarna haşlayacağınız zaman o su ile haşlayın…

 

Yine iddia ediyorum, o andan sonra başka bir su ile haşlamayacaksınız makarnayı…

 

Enginarlı makarnaya, bulabilirseniz taze zahter kekiği de çok yakışır ama aroması fazla olduğu için, enginarın aromasını kaybettirebilir ve bunu ayarlayamayabilirsiniz…

 

Son bir not, eski kaşar ya da hellim bulamadıysanız; çok sert beyaz peynir ufalayabilir ya da yine ‘Bergama Tulumu’ da redneleyebilirsiniz.

 

Unutulmaması gereken bir püf noktası daha var ki, sebzeli makarnalarda,  makarnanın haşlanması sırasında tam manasıyla yumuşayana kadar pişirilmez. Normalde 10-12 dadika olan pişirme süre, 8-10 dakika ile sınırlı bırakılır ve asıl pişme, sebzelerle buluştuğu ana bırakılır ki, makarnalar sebzelerin ve sosunun özü ile harmanlansın…

 

Afiyet olsun……..’

 

 

LEZZETÜRKİYE DERGİSİ




Bu haber 4793 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER İSTANBUL Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
FOTO GALERİ
  • MARKALAR
    MARKALAR
  • AK PARTİ İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI ZİYARETİ
    AK PARTİ İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI ZİYARETİ
  • Millet için EVET
    Millet için EVET
  • Gündem Ekonomi Haber
    Gündem Ekonomi Haber
  1. MARKALAR
  2. AK PARTİ İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI ZİYARETİ
  3. Millet için EVET
  4. Gündem Ekonomi Haber
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Osman Zeki Öner
    Osman Zeki Öner
  • Osmanlı
    Osmanlı
  • Kubat Ötme Bülbül
    Kubat Ötme Bülbül
  • Neşet Ertaş Evvelim Sen Oldun
    Neşet Ertaş Evvelim Sen Oldun
  • Aytaç Doğan İç Benim İçin
    Aytaç Doğan İç Benim İçin
  • İsmail Tunçbilek Derdin ne
    İsmail Tunçbilek Derdin ne
  1. Osman Zeki Öner
  2. Osmanlı
  3. Kubat Ötme Bülbül
  4. Neşet Ertaş Evvelim Sen Oldun
  5. Aytaç Doğan İç Benim İçin
  6. İsmail Tunçbilek Derdin ne
VİDEO GALERİ
YUKARI