Bugun...



FAST FOOD DEĞİL SLOW FOOD
Tarih: 09-06-2022 17:57:35 + -


435 milyar dolarlık küresel yeme-içme sektörü, "slow food" hareketine odaklanmaya başladı…

facebook-paylas
Tarih: 09-06-2022 17:57

FAST FOOD DEĞİL SLOW FOOD

435 milyar dolarlık küresel yeme-içme sektörü, "slow food" hareketine odaklanmaya başladı…

Küresel yeme-içme sektörü 500 milyar dolara koşuyor…

Dünyaca ünlü şefler dijital platformlar üzerinden geleceğin şeflerini yetiştiriyor…

 

435 milyar dolarlık küresel yeme-içme sektörü, şeffaflık, güven ve sürdürülebilirlik kavramları etrafında şekillenen bir değişimden geçiyor. Sağlıklı yaşama ilişkin artan farkındalıkla yavaş yeme (slow food) hareketine odaklanan sektöre dijital teknolojiler rehberlik ediyor. Dünyaca ünlü lezzetleri mutfaklara getiren platformlar bu hareketi yaygınlaştırırken, kendi mutfağının yıldızı ve dünyaca ünlü bir şef olmak isteyenleri buluşturuyor.

 

 

Pandemiden çıkış yolunu dijital teknolojilerde bulan yeme-içme sektöründe trendler de değişiyor. Kadence International’ın araştırmasına göre, küresel salgının yön verdiği en yeni trendler bitkisel bazlı, bağışıklık sistemini güçlendiren gıdalar ve ev lezzetleri ile şeffaflık, güven ve sürdürülebilirlik kavramları etrafında şekilleniyor. 2021’de 435 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşan küresel yeme-içme sektörünün, bu trendlerden destek alarak yıl sonunda 500 milyar doları aşması, 2025’e kadar %19,2 büyümeyle 850 milyar doların üzerine çıkması bekleniyor.

 

Pandemi ile yeme-içme konseptlerinin büyük bir değişimden geçtiğini belirten The Daily Meal Yiyecek ve İçecek Direktörü Coşkun Kaplan, “Sağlıklı yaşama ilişkin yükselen farkındalıkla yavaş yeme, yani ‘Slow Food’ hareketine odaklanan yeme-içme sektörüne dijital teknolojiler rehberlik ediyor.  Lezzetli, sağlıklı, besleyici yemek pişirmeyi herkes için erişilebilir hale getirdiğimiz platformumuzla yavaş yeme hareketini yaygınlaştırıyoruz. The Daily Meal olarak sağlıklı ve lezzetli yemek tariflerinin yanı sıra sektördeki en güncel haberleri ve çeşitli restoran analizlerini de platformumuza ekleyerek en yeni trendlere kılavuzluk ediyoruz. Kullanıcılar en sevdikleri yemek tariflerini platformumuzda paylaşarak kendi imza listelerini hazırlayabiliyor, dünyaca ünlü şeflerin başrol oynadığı eğitim videolarıyla farklı pişirme tekniklerini öğrenerek mutfaktaki ya da iş hayatındaki şeflik kariyerlerine yeni altın anahtarlar kazandırabiliyor” yorumunu yaptı…

 

 

Mutfağın yıldızı, dünyaca ünlü şef olmak isteyenlerin rehberi

 

The Daily Meal platformu aracılığıyla turizm ve yeme-içme sektörüne nitelikli işgücü sağlamayı hedeflediklerini kaydeden Coşkun Kaplan, “Yemeğin yarattığı mutluluk ve neşeyi keşfettiğimde eğitimini yarım bırakarak gastronomi ve mutfak sanatları eğitimi almaya başladım. İsviçre Otelcilik Okulu’nda aldığım eğitimle altın diplomalı ilk Türk unvanı kazandım. İyi yemeğe olan tutkum kariyer yaşamıma yön verdi. Hong Kong’da The Landmark Mandarin Oriental’de yiyecek-içecek eğitimlerine katılarak dünyanın en iyi mutfaklarını deneyimleme fırsatı buldum. Dünyanın ilk Michelin yıldızlı restoranlarında, en iyi otellerinde düzenlenen etkinliklerde uzmanlık edindim. Uzun yıllar mutfakta yönetici pozisyonunda görev alarak mutfağın her aşamasını deneyimledim. Mutfakta ulaşabileceğim zirve noktaya eriştiğimde, The Daily Meal platformunu geliştirmeye karar verdim. Mutfağının yıldızı ve dünyaca ünlü bir şef olmak isteyenlere rehberlik eden platformumuz aracılığıyla sektördeki değişime yön vermeyi hedefliyoruz” ifadelerinde bulundu.

 

Eğitim fırsatına erişemeyenlere yol arkadaşlığı yapıyor

 

Dünyaca ünlü lezzetlerin reçetelerini ve farklı yapım tekniklerini de içeren platformda sürdürülebilirlik, güven ve şeffaflık kavramlarına odaklandıklarına değinen The Daily Meal Yiyecek ve İçecek Direktörü Coşkun Kaplan, “Bitkisel bazlı, bağışıklık sistemini destekleyen malzemeleri içeren reçetelerimizle sürdürülebilirliğe katkıda bulunurken, dünyanın en pahalı restoranlarında servis edilen lezzetlerin şifrelerini veriyoruz. Kariyerini bu sektörde geliştirmek isteyip de eğitim fırsatına erişemeyenlere yol arkadaşlığı yapıyoruz. Her biri farklı dünya mutfaklarının temsilciliğini üstlenen reçetelerimizle kullanıcıların seyahat organizasyonlarına da rehberlik ediyoruz. Kullanıcıların anı defterlerinde yer alan reçetelerimizle onları çocukluklarına uzanan bir yolculuğa çıkarırken, farklı kültürlerden izler taşıyan lezzetlerle seyahat planlarına yön veriyoruz” diye belirtti.

 

BOĞAÇ YÜZGÜL'E BİR ÖDÜL DAHA - Pervin Özen Sanat Galerisi

 

Öte yandan; Türk ve Dünya Mutfağı üzerine yaptığı çok sayıda gönüllü çalışma ile başta gastronomi sektörü olmaküzere birçok kesim tarafından büyük  takdir toplayan ve aynı zamanda Dünya Şarap Lezzetçileri Birliği Üyesi konumunda da bulunan Uluslararası Mutfak Sanatçıları ve Gurmeler Birliği Türkiye Masası Yönetim Kurulu Onursal Üyesi, Dünya Yöresel Lezzetleri Tanıtma Platformu Başkanvekili, TURİZMAGAZİNİST Araştırmacılar ve Yazarlar Platformu Mütevelli Heyet Üyesi ve Türkiye Görsel Sanatlar ve Edebi Eserler Eleştirmenleri Konsorsiyumu Genel Sekreteri  Gastronomi Uzmanı, Gurme, Yazar ve Şair Boğaç  Yüzgül de; ‘Fast Food’ gibi adında başlayarak saçma sapan bir uygulama ya da alışkanlığın yavaş yavaş tarihe karışıyor olmasının; pandemi sürecinin insanlara verdiği yeni bir ders olarak algılanması lazım geldiğini ve gerek The Daily  Meal, gerekse The Daily Meal Yiyecek ve İçecek Direktörü Coşkun Kaplan’ın bu konudaki aktif çabalarının takdire şayan bir başlangıç olduğun da vurgulayarak; ‘İnsanoğlunun lezzeti kaşfettiği andan itibaren, o lezzeti özümsemesi ve zevk alması gibi bir içselleştirme de beraberinde gelmiştir. Yoksa, yeni lezzetle keşfetmez, yeni tarifler yapmaz; amaç sadece karın doyurmak ise, unlu bulamaç ile de bu işi hallederdi. Ama tarihin ilk çağlarından itibaren, gerek yeni yeni kuverler üretmesi, bu kuverlrele yeni yeni tatlar keşfetmesi;  yeme-içmenin önemini kanıksattırdı. Faşizim ve fundamantalizmden beslenen vahşi kapitailzm, insanlığın beslenmesine, hatta sağlıklı beslenmesine de müdahil olmaktan kaçınmayarak, ‘Fast Food’ gibi saçma sapan bir alışkanlık geliştirdi ve insanlara bunu süslü paketlerde sunarak, güya  en iyisi olduğunu içselleştirdi. Ama görüldü ki, sağlıksız malzemelerle bezeli bu saçma kanıksama, ne insanlara lezzet seçeneği sunuyor, ne de sağlıklarını korumuyor. Dolayısıyla da, hem gastronomiye ilginin artması, hem pandemi sürecinin getirdği sağlıkıl ve içerik olarak zengin beslenme gerekliliği, ‘Slow Food’ hareketinin benemsinmesi zaruretini doğurdu. Bu adım, bu hareket, insanoğlunun sağlığı açısından ehemmiyet verilmesi lazım gelen ve sonuna kadar desteklenmesi gereken bir çeşitlilik hareketidir’ ifadelerini kullandı…

 

BALKAN EKONOMİ HABER AJANSI

 




Kaynak: BALKAN EKONOMİ HABER AJANSI

Editör: BALKAN EKONOMİ HABER AJANSI

Bu haber 3135 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
FOTO GALERİ
  • MARKALAR
    MARKALAR
  • AK PARTİ İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI ZİYARETİ
    AK PARTİ İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI ZİYARETİ
  • Millet için EVET
    Millet için EVET
  • Gündem Ekonomi Haber
    Gündem Ekonomi Haber
  1. MARKALAR
  2. AK PARTİ İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI ZİYARETİ
  3. Millet için EVET
  4. Gündem Ekonomi Haber
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Osman Zeki Öner
    Osman Zeki Öner
  • Osmanlı
    Osmanlı
  • Kubat Ötme Bülbül
    Kubat Ötme Bülbül
  • Neşet Ertaş Evvelim Sen Oldun
    Neşet Ertaş Evvelim Sen Oldun
  • Aytaç Doğan İç Benim İçin
    Aytaç Doğan İç Benim İçin
  • İsmail Tunçbilek Derdin ne
    İsmail Tunçbilek Derdin ne
  1. Osman Zeki Öner
  2. Osmanlı
  3. Kubat Ötme Bülbül
  4. Neşet Ertaş Evvelim Sen Oldun
  5. Aytaç Doğan İç Benim İçin
  6. İsmail Tunçbilek Derdin ne
VİDEO GALERİ
YUKARI