Bugun...



MURATBEY BURGU İÇ BURKTU
Tarih: 28-06-2018 15:37:55 Güncelleme: 28-06-2018 16:06:55 + -


Muratbey Burgu Peyniri'nde Natamisin (E-235) katkı maddesi bulunduğu gerekçesiyle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından marketlerden toplatılma kararı çıktı.

facebook-paylas
Tarih: 28-06-2018 15:37

MURATBEY BURGU İÇ BURKTU

Muratbey Burgu Peyniri'nde Natamisin (E-235) katkı maddesi bulunduğu gerekçesiyle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından marketlerden toplatılma kararı çıktı.

 

 

Uşak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüğü tarafından yapılan denetimlerde Muratbey Burgu Peyniri'nde Natamisin isimli katkı maddesi bulunduğu gerekçesiyle piyasadan toplatılma kararı çıktı.

 

Bu kararla beraber Muratbey Burgu Peyniri'nde bulunan Natamisin (E-235) katkı maddesinin zararları gündeme geldi.

 

Muratbey Burgu Peyniri'nde bulunan Natamisin (E-235) katkı maddesi nedir, zararları nelerdir?

 

Uşak İl Müdürlüğü tarafından Muratbey Burgu Peyniri'ne yapılan analiz sonucuna göre küflenmeyi önlemek için gıda üreticilerinin kullandığı (E-235) katkı maddesine rastlandı. İl Müdürlüğü, Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği'ne uygun olmadığı gerekçesiyle Muratbey Burgu Peynirleri'nin piyasadan toplatılması kararı çıkardı.

 

Gıda maddelerinde yasal olmamasına rağmen Natamisin (diğer adı pimaricin, ticari adı delvosit) kullanılabiliniyor. Bu madde gıda ürünlerinin küflenmesini engelliyor.

 

Natamisin nedir ne demek Natamisin zararları nelerdir, Natamisin yasaklandı mı?

 

Uşak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüğü tarafından yapılan denetimlerde Muratbey Burgu Peyniri’nde natamisin isimli katkı maddesi bulunduğu gerekçesiyle piyasadan toplatılma kararı çıktı.  E-235 kodlu koruyucu bir gıda katkı maddesi olan natamisin antibiyotiği raf ömrünün artırılmasını sağlamaktadır. Günlük vücuda alım miktarı 0.3 mg/kg vücut ağırlığıdır. Fazla miktarda kullanıldığında toksik etkisi olmamasına rağmen insan sağlına zararları olabilmektedir.

 

E-210 kodlu gıda katkı maddesi olan ve gıdalarda koruyucu olarak kullanılan benzeik asit gıdalarda küf ve maya oluşumunu engelleyen raf ömrünü uzatan bir özelliğe sahiptir. Günlük vücuda alım miktarı 5 mg/kg vücut ağırlığıdır. Fazla miktarda vücuda alındığında insan sağlığına zararlı olmaktadır. E-200 kodlu gıda katkı maddesi olan ve gıdalarda koruyucu olarak kullanılan sorbik asit gıdalarda küf ve mayalara karşı etkilidir. Gıdalarda izin verilen miktarı %0,5-%0,025 arasında değişir.Fazla miktarda alındığında insan sağlığına zararlı olmaktadır. Natamisin, Benzoik ve Sorbik asit analizlerinde Müdürlüğümüzce numune kabulüne başlanmıştır.

 

MURATBEY FİRMASI NE CEZA ALACAK?

 

Muratbey Gıda Sanayi firmasına da 5996 sayılı kanun kapsamında idari yaptırım kararı uygulandı. Firmaya, Muratbey Burgu Peyniri ürünlerini piyasadan toplatılması için süre veren Uşak İl Müdürlüğü, verilen sürenin ardından ürünlerin piyasadan toplatılmadığı takdirde ceza işlemlerinin başlatılacağını bildirdi.

murat-bey-peynirleri1.jpeg

 

 

MURATBEY'E VERİLEN SÜRE DOLDU

 

İstanbul İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından firmaya verilen toplatma süresi doldu. İl ve İlçe Müdürlükleri'nce resmi kontroller başlıyor. Yazı ilgili 39 il ve ilçeye dağıtıldı. Söz konusu ürüne rastlanılması halinde, İl ve İlçe Müdürlükleri'nce 5996 sayılı Kanun kapsamında gerekli cezai işlemlerin yapılması için İstanbul İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne bilgi verilecek.

 

NATAMİSİN (E-235) KATKI MADDESİ NEDİR, ZARARLARI NELERDİR?

 

Gıdalarda küf bulunması, insan sağlığı açısından oldukça önemlidir. Küfler, çok düşük sıcaklıklarda bile, yüksek toksik maddeler (mikotoksin) üretebilirler.Bu mikotoksinlerin bazıları kanserojen özelliklere sahiptir. Bu maddeler gıdanın içine dağılırlar ve yüzeydeki küfler dikkatlice temizlense dahi, bu mikotoksinler gıdadan arındırılamaz. Bu nedenle, kesin olarak küf gelişmesini engelleyici etkin yöntemler gerekmektedir.

 

Natamisin Hücre zarında steroller ile özellikle ergosterol ile birleşerek, hücrenin geçirgenlik mekanizmasını tahrip eder. Bu durumda hücreden katyon sızıntısı nedeniyle, hücre içindeki PH da hızlı bir düşme oluşur. Natamisin, gıda maddelerinde görülen tüm küf ve mayalara karşı çok etkilidir ve bunların bozulmasına neden olur. Bakterilere karşı herhangi bir etkinliği yoktur. Bu nedenle, et ve süt ürünlerindeki olgunlaşma aşamalarına herhangi bir etkisi olmaz.

 

Natamisin, diğer koruyucuların aksine, çok geniş bir pH aralığında (pH=3-9) aktivitesini korumaktadır. Bu özellikler, natamisin'in uygulamasının çeşitli gıda işleme tekniklerine kolaylıkla uygulanabilmesini sağlamaktadır.

 

Tüketiciler Birliği’nin ise, firmaya dava açması bekleniyor…

 

BALKAN EKONOMİ HABER AJANSI




Bu haber 5764 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SAĞLIK Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
FOTO GALERİ
  • MARKALAR
    MARKALAR
  • AK PARTİ İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI ZİYARETİ
    AK PARTİ İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI ZİYARETİ
  • Millet için EVET
    Millet için EVET
  • Gündem Ekonomi Haber
    Gündem Ekonomi Haber
  1. MARKALAR
  2. AK PARTİ İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI ZİYARETİ
  3. Millet için EVET
  4. Gündem Ekonomi Haber
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Osman Zeki Öner
    Osman Zeki Öner
  • Osmanlı
    Osmanlı
  • Kubat Ötme Bülbül
    Kubat Ötme Bülbül
  • Neşet Ertaş Evvelim Sen Oldun
    Neşet Ertaş Evvelim Sen Oldun
  • Aytaç Doğan İç Benim İçin
    Aytaç Doğan İç Benim İçin
  • İsmail Tunçbilek Derdin ne
    İsmail Tunçbilek Derdin ne
  1. Osman Zeki Öner
  2. Osmanlı
  3. Kubat Ötme Bülbül
  4. Neşet Ertaş Evvelim Sen Oldun
  5. Aytaç Doğan İç Benim İçin
  6. İsmail Tunçbilek Derdin ne
VİDEO GALERİ
YUKARI