Bugun...



SORUN KOLAY ÇÖZÜLEYEMEYEBİLİR
Tarih: 03-06-2016 10:15:11 + -


Almanya'da 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanımlayan yasa tasarısının onaylanmasının ardından, gözler Almanya ve Türkiye'nin ekonomik ilişkilerine çevrildi. 35 milyar dolarlık ticaret hacminin döndüğü Almanya, Türkiye’nin ihracatında 1, ithalatında 2’nci sırada. Almanya aynı zamanda Türkiye'ye en fazla turist gönderen ülke konumunda.

facebook-paylas
Tarih: 03-06-2016 10:15

SORUN KOLAY ÇÖZÜLEYEMEYEBİLİR

 

Ortada fol yok ve yumurta yoktu ama bir anda neyin hesabıysa Almanya bir hata yaptı...

 

Almanya'da 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanımlayan yasa tasarısının onaylanmasının ardından, gözler Almanya ve Türkiye'nin ekonomik ilişkilerine çevrildi. 35 milyar dolarlık ticaret hacminin döndüğü Almanya, Türkiye’nin ihracatında 1, ithalatında 2’nci sırada. Almanya aynı zamanda Türkiye'ye en fazla turist gönderen ülke konumunda.

 

 

 

Türkiye’nin en büyük ticari partneri Almanya’da Federal Meclis dün 1915’te yaşananları ‘soykırım’ olarak niteleyen tasarıyı onayladı. Habertürk'ten Meltem Ersoy'un haberine göre, kararla birlikte gözler iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin etkilenip etkilenmeyeceğine çevrildi. Keza, Almanya Türkiye’nin yaptığı ihracatta 13.4 milyar dolarla 1, ithalatta ise 21.3 milyar dolarla Çin’den sonra ikinci sırada yer alıyor. Her ne kadar 2015 yılında küresel ekonomik gelişmeler ve talep gerilemesi nedeniyle Türkiye’nin Almanya’ya ihracatı önceki yıla kıyasla yüzde 11.4 azalmış olsa da, son 5 yıla bakıldığında ihracatın yüzde 16.9 artmış olduğu göze çarpıyor. Aynı dönemde Almanya’dan yapılan ithalat da yüzde 21.7 artmış durumda. Almanya’ya ihracatın yüzde 90’ı sanayi mamullerinden, yaklaşık yüzde 10’u da tarım ve gıda ürünlerinden oluşuyor.

 

Alt kalemler incelendiğinde de, Türkiye’nin Almanya’ya en çok motor aksam ve parçaları, örme tekstil ve taşıt aksamı sattığı dikkat çekiyor. Almanya’dan en çok satın alınan kalemler ise binek otomobil, taşıt aksamı ve helikopter, uçak olarak öne çıkıyor. Toplamda 35 milyar dolarlık bir ikili ticaret hacmi var. Bu ticaret hacmini etkileyecek bir boykot ya da protesto şimdilik söz konusu değil.

 

TURİZM ETKİLENİR Mİ?

 

İki ülke arasındaki yakın ilişki turizmde de kendini gösteriyor. Almanya’da yaşayan Türklerin de etkisiyle, bu ülkeden özellikle Türkiye’nin güney sahillerine yoğun bir akım olduğunu söylemek mümkün. 2015 yılında Türkiye’ye gelen Alman turist sayısı 5.5 milyonun üzerinde. Yani toplam turist sayısının yüzde 15.4’ünü Almanlar oluşturuyor. Bu yıl için de bu rakamın aşağı yukarı aynı seviyelerde gerçekleşmesi bekleniyor. Buna karşılık Almanya’ya giden Türk turist sayısı da 500 bine yakın.

 

ALMANYA’DAKİ TÜRK FİRMALARIN CİROSU 66 MİLYAR EURO’YU AŞTI

 

Almanya’daki Türklerin ekonomik varlığı da kuvvetli. Tahminlere göre, Almanya’daki Türk girişimcilerinin sayısı 160 bini aşmış durumda. Bu girişimcilerin sağladığı istihdamın 720 bin olduğu hesaplanırken, firmaların toplam cirosunun 66 milyar Euro olduğu öngörülüyor. Türkiye’deki Alman yatırımları da azımsanmayacak seviyelerde. 2010 yılında Almanya’dan Türkiye’ye gelen yatırım tutarı 590-600 milyon dolar seviyelerindeyken, bu rakam günümüzde 700 milyon dolar seviyesine yükselmiş durumda. Türkiye’de faaliyet gösteren Alman menşeli firmalar ağırlıklı olarak hizmetler ve imalat sanayiinde yatırımı tercih ediyor. Gıda, hazır giyim, kimyasal ürünler, elektrik-elektronik ve makine imalat en favori sektörler arasında yer alıyor.

 

'ALMANYA OLAYI RUSYA GİBİ DEĞİL'

 

Öte yandan, Habertürk yazarı Abdurrahman Yıldırım, bu haftaki köşesinde Almanya'nın kararını değerlendirdi. ''Almanya ile bu karardan sonra ilişkiler elbette bir daha eskisi gibi olmayabilir. Ancak bu bozulmanın bize bir ekonomik faturası da olmayacaktır.'' diyen Yıldırım, şu ifadeleri kullandı:

 

''Dün Almanya Parlamentosu 1915’teki Ermeni olayları için 'soykırım' dedi. Aramızda bir gerilim olacağı kesin. Almanya, Türkiye’nin en büyük ekonomik partneri. En çok ihracatı yıllardır bu ülkeye yapıyoruz. En fazla turist bu ülkeden geliyor. En fazla göç bu ülkeye oldu. Rusya ile aramıza uçak krizi girmişken ve bunun ekonomik ve siyasi sonuçlarını yaşarken, akıllara 'Şimdi de karşımıza Almanya mı çıktı' sorusu gelebilir.

 

-Almanya ile bu karardan sonra ilişkiler elbette bir daha eskisi gibi olmayabilir. Ancak bu bozulmanın bize bir ekonomik faturası da olmayacaktır. Almanya olayı, Rusya olayı gibi değil.''

 

 

 




Bu haber 658 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER DÜNYA Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
FOTO GALERİ
  • MARKALAR
    MARKALAR
  • AK PARTİ İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI ZİYARETİ
    AK PARTİ İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI ZİYARETİ
  • Millet için EVET
    Millet için EVET
  • Gündem Ekonomi Haber
    Gündem Ekonomi Haber
  1. MARKALAR
  2. AK PARTİ İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI ZİYARETİ
  3. Millet için EVET
  4. Gündem Ekonomi Haber
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Osman Zeki Öner
    Osman Zeki Öner
  • Osmanlı
    Osmanlı
  • Kubat Ötme Bülbül
    Kubat Ötme Bülbül
  • Neşet Ertaş Evvelim Sen Oldun
    Neşet Ertaş Evvelim Sen Oldun
  • Aytaç Doğan İç Benim İçin
    Aytaç Doğan İç Benim İçin
  • İsmail Tunçbilek Derdin ne
    İsmail Tunçbilek Derdin ne
  1. Osman Zeki Öner
  2. Osmanlı
  3. Kubat Ötme Bülbül
  4. Neşet Ertaş Evvelim Sen Oldun
  5. Aytaç Doğan İç Benim İçin
  6. İsmail Tunçbilek Derdin ne
VİDEO GALERİ
YUKARI