Bugun...



CENNET VATAN TÜRKİYE İÇİN YABANCILAR KAYGILI
Tarih: 03-07-2016 08:26:51 + -


Ruslar gelecek, güel haber ama ya batılılar… Hollandalılar, Almanlar, Belçikalılar; İtalyanlar; İngilizler; Fransızlar ve Baltıklılar…

facebook-paylas
Tarih: 03-07-2016 08:26

CENNET VATAN TÜRKİYE İÇİN YABANCILAR KAYGILI

Ruslar gelecek, güel haber ama ya batılılar… Hollandalılar, Almanlar, Belçikalılar; İtalyanlar; İngilizler; Fransızlar ve Baltıklılar…

 

Kazıkçı ve üç kağıtçı Türk esnafının her türlü abes muamelelerine karşın, Türkiye'ye gelmekten vazgeçmeyen Batılı turist, artık demokrasisine güvenmediği ve en önemli havaalanını bile korumaktan aciz olan Türkiye'ye gelmek istemiyor.

 

Son otuz yılın en büyük turizm krizi ile karşı karşıyayız.

 

Rus krizini çözdük gibi ama ya diğer ülkeler…

 

Başta ABD olmak üzere Avrupa ülkelerinin büyük bir bölümü vatandaşlarına 'Türkiye'ye gitmeyin' uyarısı yapıyor. Şimdiye kadar Almanların ilk tercihi olan Türkiye turları, bu yıl ilk defa ciddi bir azalma gösterdi. İskandinav ülkelerinde bu oran yüzde 60'a kadar düştü. Türkiye'ye gelen turist ise vaktini otelinin içinde geçirmeyi tercih ediyor.

 

 

Ülkenin en büyük ekonomik sektöründeki bu kriz, 500 bin kişiyi işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor. Bankalar artık turizm esnafını riskli sınıfa koyduğu için kredi vermiyor. Lüks oteller fiyatlarını düşürdü, yüzlercesi iflasın eşiğinde, apartlar kapatılıyor. Turistik bölgelerde İngilizce'den çok Arapça ve Farsça duyuluyor. Renkli ve özgür Türkiye görüntüleri kararıyor. "Olsun, bizim de artık bir Dünya Liderimiz var" söylemi de artık ekonomik sorunla karşı karşıya olan iktidar yanlılarını teselli etmiyor.

 

Çünkü Türkiye'nin son yıllarda dünya basınında birçok olumsuz haberde anılması, ülkeyi gözden düşürdü ve otomatikman olumsuz bir algı yarattı. Türkiye adı artık en çok "terör" ve "yolsuzluk" kelimeleriyle yan yana geliyor.

 

Türkiye'nin gidilecek yerler listesinden çıkarılması

 

Şimdiye kadar esnafın yolunacak kaz olarak gördüğü, malını en fazla kar ile satmaya çalıştığı, satış yapana kadar taciz ettiği, mini etek giymiş turiste hayat kadını muamelesi yaptığı, taksicinin anlamaz diye taksimetreyle oynayıp, fazladan tur attırdığı, ama tüm bunlara rağmen ülkeden koparamadığı Batılı turist, artık Türkiye'yi tercih etmiyor. Çünkü gideceği ülkedeki son durum hakkında sürekli kendini güncelleyen bilinçli turistin güvendiği kaynaklardan Türkiye hakkında edindiği bilgiler hiç de iç açıcı değil. Dünyada birçok ülke ne Türkiye'nin ne de Türk adalet sisteminin güvenilir olduğunu düşünüyor.

 

Bilinçli turist ne düşünüyor?

 

Türkiye'de turistin istediği her şey hala var aslında: tarih, kültür, deniz, güneş, manzara, tesis, ucuzluk, misafirperverlik vs. Lakin demokrasi işlemiyorsa tüm bunların turist için bir önemi kalmıyor. Müslüman olmasına rağmen şimdiye kadar İslam ve Arap ülkelerinden farklı bir yerde tutulan Türkiye, artık bu ülkelerle aynı kategoriye konuluyor. Çünkü bikinisiyle rahatça denize giremeyeceği, sokakta sevgilisiyle sarılıp dolaşamayacağı, istediği vakitte içki içemeyeceği bir yerde tatilin anlamı kalmıyor turist için.

 

Sorun terör değil, teröre karşı alınmayan önlemler

 

Terör sadece Türkiye'nin değil, tüm dünyanın sorunu. Canlı bombalar her yerde patlıyor. Buna rağmen insanlar seyahat ve tatil yapmaya devam ediyor. Terör konusunda turistin dikkat ettiği şey nedeni değil, olayın akabinde neler yapıldığı...

 

Terör saldırıları araştırılsın önergesi neden reddedilir?

 

Türkiye'de turistlere yönelik terör saldırıları ülkeyi zayıflatarak parçalamak isteyen terör örgütlerinin bilinçli olarak yaptığı aşikar. Ama Türkiye'ye artık daha az turistin gelmesinin sebebi tek başına terör değil. Saldırıların sıklıkla tekrar edilebiliyor olması, devletin aldığı önlemlerin acizliği ve politikacıların verdiği mesajların anlamsızlığı asıl sebep. Muhalefetin "terör saldırıları araştırılsın" önergelerinin AKP oylarıyla reddedilmesi, durumumuzu net bir şekilde açıklıyor aslında...

 

Ayağını kesen sadece turist değil!

 

Türkiye'yi "gidilecek yerler listesi"nden çıkaranlar sadece turistler değil. Erasmus öğrencileri, akademisyenler ve uluslararası firmalar da Türkiye planlarını askıya almış durumda. Önceden Türkiye'deki üniversiteler Avrupalı öğrenciler tarafından oldukça talep görürken, şimdi daha ziyade Ortadoğu'dan öğrenci geliyor.

 

Batılı turist yerini Araplar'a bırakıyor

 

Turizmciler artık Arap turistleri Türkiye'nin boş plajlarına çekecek yeni düzenlemeler yapma peşinde. Yani yakında Türkiye plajlarında bikiniden çok haşema göreceğiz. Ya da turizm gelirlerini tekrar kazanmak için yıllar önce kapatılan kumarhaneler tekrar açılacak. Bu arada özellikle çocukların kullanıldığı seks turizmi çoktan boşluğu doldurmaya başladı.

 

Esnafa göre suçlu; tur rehberleri

 

Türkiye turizminin de diğer sektörler gibi krize girmesi beklenmeyen bir sonuç değildi. Muhakeme yapabilen herkes bu sonucu görmüştü. Ama gene de bir şeyler yapılmalı diyen Antalya'nın Belek ilçesindeki bir grup esnaf ve taksici, gidişatı protesto etmek için kısa da olsa bir eylem düzenledi.

 

Küreselleşmenin ters yöne gitmesi

 

Türk insanı aslında ünlü misafirperverliği ve sıcakkanlılığıyla bile turist çekebilirdi. Ama Türk halkının daha mutsuz ve sinirli olması da yabancıların gözünden kaçmıyor. Ülkenin şu durumunda ekonomisi çökmüş, yaşama sevincini çoktan kaybetmiş esnafı ya da işletmecisi ve hoşgörüyü kendi komşusuna göstermeyen yorgun halkı turiste ne kadar misafirperverlik gösterebilir? Asıl sorun bu aslında.

 

Bu vatan, bu memleket, bu topraklar o kadar aziz, o kadar güzel ki; uçsuz bucaksız bir coğrafyada, dört mevsimi yaşayan; kuzeyined narencye hasadı yapılırken, güneyinde deniz keyfi yapılan, bereketli, güleryüzlü insanları olan bir ülke Türkiye…

 

Bu ülke turizmden para kazanamazsa daha nden kazanacak acaba?

 

Aziz vatanımızın kıymetini belim, bildirelim…




Bu haber 847 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER DÜNYA Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
FOTO GALERİ
  • MARKALAR
    MARKALAR
  • AK PARTİ İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI ZİYARETİ
    AK PARTİ İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI ZİYARETİ
  • Millet için EVET
    Millet için EVET
  • Gündem Ekonomi Haber
    Gündem Ekonomi Haber
  1. MARKALAR
  2. AK PARTİ İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI ZİYARETİ
  3. Millet için EVET
  4. Gündem Ekonomi Haber
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Osman Zeki Öner
    Osman Zeki Öner
  • Osmanlı
    Osmanlı
  • Kubat Ötme Bülbül
    Kubat Ötme Bülbül
  • Neşet Ertaş Evvelim Sen Oldun
    Neşet Ertaş Evvelim Sen Oldun
  • Aytaç Doğan İç Benim İçin
    Aytaç Doğan İç Benim İçin
  • İsmail Tunçbilek Derdin ne
    İsmail Tunçbilek Derdin ne
  1. Osman Zeki Öner
  2. Osmanlı
  3. Kubat Ötme Bülbül
  4. Neşet Ertaş Evvelim Sen Oldun
  5. Aytaç Doğan İç Benim İçin
  6. İsmail Tunçbilek Derdin ne
VİDEO GALERİ
YUKARI