TÜRSAB ANCAK 2018 İÇİN UMUTLU
Tarih: 24-11-2016 12:46:53
Güncelleme: 24-11-2016 12:56:53
Kısa adı TÜRSAB olan ve sektörün en etkin sivil toplum örgütü konumunda bulunan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği bu yıl 7-9 Kasım tarihleri arasında İngiltere’nin Başkenti Londra’da 37’inci kez gerçekleştirilen “Dünya Seyahat Pazarı – WTM Londra Turizm Fuarı’na ilişkin fuar raporunu yayınladı…
Rap
|
|
|
|
Tarih: 24-11-2016 12:46
|
Kısa adı TÜRSAB olan ve sektörün en etkin sivil toplum örgütü konumunda bulunan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği bu yıl 7-9 Kasım tarihleri arasında İngiltere’nin Başkenti Londra’da 37’inci kez gerçekleştirilen “Dünya Seyahat Pazarı – WTM Londra Turizm Fuarı’na ilişkin fuar raporunu yayınladı…
Raporda, İngiltere pazarında ciddi toparlanma için hedeflerin 2018 yılına ötelendiği görüşü ağırlık kazandı.
Rapor doğrultusunda, Türkiye’ye en çok turist gönderen üçüncü ülke konumunda bulunan İngiltere pazarı için büyük önem taşıyan fuara katılan Türk turizmciler, fuar süresince 2016 yılında İngiltere pazarında yaşanan ciddi gerilemenin telafisi amacıyla görüşmelerde bulundu. Fuarda gerçekleştirilen görüşmelerde ülkemizin içinde bulunduğu jeopolitik risklerin Türkiye’ye olan talebi olumsuz etkilediği görüşü öne çıkarken İngiltere pazarında ciddi toparlanma için hedeflerin 2018 yılına ötelendiği görüşü ağırlık kazandı.
Rapordan öne çıkan veriler şu şekilde:
‘STAYCATION’ SONA ERDİ, İNGİLİZLER 65 MİLYON YURT DIŞI SEYAHATİ GERÇEKLEŞTİRDİ
Yurt dışına çıkan vatandaşlarının sayısı dikkate alındığında dünyanın en önemli kaynak pazarlarından biri olan Birleşik Krallık, outgoing verileri bakımından 2015 yılını da büyüme ile kapattı. Küresel kriz öncesinde 2007 yılında yurt dışı seyahat sayısında 70 milyon sınırına (69,4 milyon) yaklaşan Birleşik Krallık vatandaşlarının yaşadıkları ekonomik kaybın da etkisiyle tatillerini yurt içinde geçirme eğilimi artmıştı. “Staycation” olarak tanımlanan bu dönem, 2010 sonrası süreçte geride bırakılırken 2011 yılından sonra yurt dışı çıkış sayıları, istikrarlı biçimde artmaya başladı. 2014 yılında 60 milyon sınırını yeniden aşan Birleşik Krallık vatandaşlarının yurt dışı çıkış sayısı, 2015’te yüzde 9 oranında yükseldi. Birleşik Krallık Ulusal İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre, 2015 yılında Birleşik Krallık vatandaşları, 65 milyon 720 bin yurt dışı seyahat gerçekleştirdi.
ONS tarafından açıklanan verilere göre yurt dışına çıkan 65,7 milyon Birleşik Krallık vatandaşlarının yüzde 64,3’ü (42 milyon 150 bin) bu seyahatlerini tatil amaçlı olarak gerçekleştirdi. Tatil amaçlı seyahatlerin 16 milyon 676 bin kişilik kısmı paket turlarla yapıldı. İş seyahati amacıyla gerçekleştirilen yurt dışı seyahat sayısı 7 milyon 149 bin, akraba ve arkadaş ziyaretçi amaçlı seyahat 14 milyon 729 bin oldu.
39 MİLYAR POUND YURT DIŞI HARCAMASI
ONS verilerine göre 2008 yılında 36,8 milyar pound yurt dışı turizm harcaması gerçekleştiren Birleşik Krallık vatandaşlarının harcaması, “Staycation” sürecinde gerileme gösterdi. Birleşik Krallık vatandaşlarının yurt dışında gerçekleştirdikleri harcamalar; 2012 yılından sonra tırmanışa geçerken 2014 yılında yeniden 35 milyar pound seviyesini aştı. Ancak asıl büyük sıçrama geçtiğimiz yıl gerçekleşti. Birleşik Krallık Ulusal İstatistik Ofisi ONS tarafından açıklanan verilere göre; 2015 yılında İngilizlerin yurt dışı harcaması yüzde 10’a yakın oranda artış göstererek 39 milyar poundu aştı.
İSPANYA LİDER, TÜRKİYE 12’İNCİ SIRADA
İspanya, 2015 yılında da “Birleşik Krallık vatandaşlarının en çok seyahat gerçekleştirdikleri destinasyon” olma unvanını sürdürdü. (ONS) tarafından açıklanan verilere göre; Birleşik Krallık vatandaşları 2015 yılında İspanya’yı 12 milyon 988 bin kez ziyaret ettiler. Bu sayıya göre İspanya, Birleşik Krallık vatandaşlarının yüzde 19,8’inin tercih ettiği destinasyon oldu. İspanya’yı yüzde 13,5’lik pay ile izleyen Fransa’ya gerçekleşen ziyaret sayısı 8 milyon 849 bin oldu. Fransa’nın ardından İtalya, İrlanda Cumhuriyeti, Amerika Birleşik Devletleri, Portekiz ve Almanya geldi. ONS tarafından açıklanan verilere göre; yurt dışına çıkan İngilizlerin yüzde 2,3’ü Türkiye’ye seyahat etti. Bu sonuçlara göre Türkiye tüm seyahatler dikkate alındığında Birleşik Krallık’taki en popüler 12’inci destinasyon oldu.
TÜRKİYE TATİL AMAÇLI SEYAHATLERDE 8’İNCİ SIRADA
İspanya, Birleşik Krallık vatandaşlarının tatil amaçlı olarak en çok seyahat gerçekleştirdikleri destinasyonlar sıralamasında yine listenin başında yer alırken Türkiye 8’inci sırada yer aldı.
Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre; geçtiğimiz yıl Birleşik Krallık’tan Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısı 2014 yılına göre yüzde 3,39 oranında azalarak 2 milyon 600 bin 360’tan 2 milyon 512 bin 319 kişiye geriledi. Bu düşüş Türkiye’ye gelen İngiliz vatandaşlarının sayısında 2013 yılında başlayan iki yıllık yükseliş sürecinin geçtiğimiz yıl son bulduğu anlamına geliyor.
TÜRKİYE’DEKİ GECELEME SAYISI DÜNYA ORTALAMASININ ÜSTÜNDE
ONS tarafından açıklanan verilere göre, Birleşik Krallık vatandaşlarının yurtdışında gerçekleştirdikleri geceleme sayısı 2015 yılında ortalama 10,3 gece iken Türkiye’de gerçekleşen geceleme sayısı 11,1 seviyesinde gerçekleşti.
Türkiye; Birleşik Krallık vatandaşlarının tatil amaçlı seyahatlerinde de dünya ortalamasının üzerinde geceleme yaptıkları bir destinasyon oldu. ONS istatistiklerine göre tatil amaçlı yurtdışı çıkışlarda ortalama geceleme süresi 9,3 iken Türkiye’de 9,8 oldu.
İNGİLİZLERİN YÜZDE 78.2’Sİ TÜRKİYE’YE TATİL AMAÇLI SEYAHAT EDİYOR
Birleşik Krallık Ulusal İstatistik Ofisi verilerine göre, Türkiye’ye gelen Birleşik Krallık vatandaşlarının yüzde 78,2’sini geliş amacını tatil amaçlı seyahatler oluşturuyor. Yüzde 14,9’luk kesim Akraba veya arkadaş ziyareti için Türkiye’ye gelirken iş amaçlı seyahatlerin oranı yüzde 5,2 seviyesinde bulunuyor. Araştırmaya göre; geçtiğimiz yıl Türkiye’ye yönelik tatil amaçlı olarak yapılan Birleşik Krallık çıkışlı seyahatlerin ise yüzde 62,4’ü ise paket turlarla gerçekleşti.
HARCAMALAR DÜNYA ORTALAMASININ ALTINDA
Birleşik Krallık vatandaşlarının yurt dışında gerçekleştirdikleri kişi başı ortalama harcama 2015 yılında 2014 yılına göre yüzde 0,4 oranında artarak 591 pounddan 593 pounda yükseldi. Aynı dönemde Türkiye’de gerçekleştirdikleri kişi başı ortalama harcama miktarı ise bir önceki yıla göre yüzde 2,2 oranında gerileyerek 588 pounddan 575 pounda düştü.
Birleşik Krallık vatandaşlarının yurt dışında gerçekleştirdikleri paket tur harcamaları bakımından ortalama seviye 2015 yılında 686 pound oldu. İngilizlerin Türkiye’de gerçekleştrildikleri kişi başı ortalama paket tur harcaması ise 533 pound oldu. Bu veriye göre Türkiye; İtalya, Fransa, Portekiz, Yunanistan gibi Akdeniz’deki rakiplerinden daha düşük paket tur fiyat ortalamasında sahip bulunuyor. İngilizlerin 532 poundluk ortalama paket tur harcaması gerçekleştirdikleri İspanya ise Türkiye’nin hemen ardında yer alıyor.
2016’DA KESKİN DÜŞÜŞ
Türkiye’ye Birleşik Krallık’tan gelen misafir sayısında 2016 yılında çok keskin bir kayıp yaşandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan Ocak-Eylül 2016 verilerine göre; İngiltere’den gelen turist sayısı geçtiğimiz yılın aynı döneminde göre yüzde 31,64 oranında gerileme gösterdi.
2016 PAZAR BEKLENTİLERİ VE FUAR DEĞERLENDİRMESİ
*Birleşik Krallık ekonomisindeki büyümenin devam etmesinin ve işsizliğin son 11 yılın en düşük seviyesine gerilemesinin olumlu yansımaları olması bekleniyor.
*Turizm sektörü de Birleşik Krallık ekonomisindeki genel büyümeden olumlu yönde etkilenmiş durumda. Birleşik Krallık Ulusal İstatistik Kurumu’nun verileri ve fuar sırasında sonuçları açıklanan “WTM 2016 Endüstri Raporu” da bu olumlu seyri işaret ediyor.
*“WTM 2016 Endüstri Raporu”na göre; İngilizlerin 3’te 2’si 2016 yılında tatile çıktı.
*WTM Londra Fuarı katılımcılarının yüzde 67’si, turizm sektörünün 2017 yılında büyüyeceğine ilişkin öngörüde bulunurken bu tahminde bulunanların yüzde 15’i bekledikleri büyüme oranının yüksek olacağını belirtiyor.
*Ancak 2016 yılına damga vuran “Brexit” referandumu nedeniyle Birleşik Krallık para birimi poundda yaşanan değer kaybı ve buna bağlı olarak satın alma gücünde oluşan düşüş, turizm açısından endişeleri de beraberinde getiriyor.
*“WTM 2016 Endüstri Raporu” da Brexit konusundaki endişelere dair önemli veriler içeriyor. Rapora göre; turizm endüstrisinin yüzde 47’si Brexit’in sektörü olumsuz yönde etkileyeceği öngörüsünde bulunurken %yüzde 30’u fiyatları arttıracağını düşünüyor.
*Türkiye standının, fuar süresince geçtiğimiz yıllara nazaran daha az uluslararası ilgi çektiği gözlemlendi. Bu durumun en temel nedenini de özellikle Türkiye ile ilgili güvenlik temelli endişeler oluşturdu.
*Bu durum, Türkiye’ye yönelik erken rezervasyon satışlarında da kendisini gösteriyor. Türk turizmciler; Türkiye’ye yönelik erken rezervasyon satışlarının geçtiğimiz yılların oldukça gerisinde seyrettiğini ifade ediyor.
*Türkiye ile ilgili algı şu aşamada olumsuz bir seviyede bulunsa da Türk turizmcilerin ortak görüşü İngiliz tüketicilerin Türkiye ile ilgili algısının politik nedenlerden çok güvenlik odaklı endişelere dayandığı yönünde. Dolayısıyla önümüzdeki aylarda güvenlik ile ilgili kaygıların giderilmesi ve olumsuz hadiselerin yaşanmaması durumunda rezervasyon akışının yeniden sağlanabileceği yönünde görüş hâkim durumda.
*Türk turizmciler; İngiltere pazarında geçtiğimiz yılki verilere 2017 yılında ulaşma olasılığını düşük görürken Türkiye’nin en önemli avantajını pounddaki değer kaybının oluşturacağı öngörüsünde bulunuyorlar.
*Poundda yaşanan değer kaybının özellikle euro bölgesine yönelik seyahatleri olumsuz etkilemesi öngörülürken güvenlik endişelerinin aşılması durumunda pounddaki değer kaybının Türkiye’ye rezervasyon akışını sağlayacak en önemli unsur olması bekleniyor.
BALKAN TURİZM HABER AJANSI
Bu haber 5141 defa okunmuştur.
Etiketler :
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER TURİZM Haberleri