Bugun...



İŞSİZLİĞİN LOKOMOTİFİ KAMU KAMUNUN LOKOMOTİFİ İSE SAĞLIKÇILAR
Tarih: 16-06-2016 10:10:20 Güncelleme: 16-06-2016 10:22:20 + -


Kamunun personel alımları işsizlikte düşüşü sağlıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre bir yılda Türkiye’deki 1 milyon 40 bin yeni istihdamın 415 bini öğretmen ve sağlıkçı alımlarından geldi. Bunlar, doktor, ebe, hemşire, sağlık memuru ya da hastabakıcı…

facebook-paylas
Tarih: 16-06-2016 10:10

İŞSİZLİĞİN LOKOMOTİFİ KAMU KAMUNUN LOKOMOTİFİ İSE SAĞLIKÇILAR

Kamunun personel alımları işsizlikte düşüşü sağlıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre bir yılda Türkiye’deki 1 milyon 40 bin yeni istihdamın 415 bini öğretmen ve sağlıkçı alımlarından geldi. Bunlar, doktor, ebe, hemşire, sağlık memuru ya da hastabakıcı…

 

İmalat sanayisinde ise 41 bin kişilik istihdam kaybı var.

 

 

TÜRKİYE’de 1 yılda sağlanan 1 milyon 40 bin yeni istihdamın lokomotifi kamu oldu.

 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun dün açıkladığı verilere göre, Mart döneminde işsizlik yüzde 10.1’e geriledi. Şubat döneminde işsizlik oranı yüzde 10.9 idi. Yüzde 10.1’lik işsizlik oranı Ağustos 2015’ten beri gözlenen en iyi seviye. Türkiye ekonomisi şubat dönemine göre 537 bin, geçen yıl mart dönemine göre ise tam 1 milyon 40 bin kişilik yeni istihdam yarattı. Bu istihdamın yarısından fazlası ise kamu kaynaklı. 1 milyon 40 bin kişilik istihdamın 289 bin kişisini öğretmenler oluşturdu. Sağlıkta 126 bin, kamu yönetimi ve savunmada ise 1 yılda 32 bin yeni istihdam sağladı.

 

Büro çalışanlarının yoğunluklu istihdam edildiği idari destek ve hizmet faaliyetleri sektöründe ise 153 bin kişi istihdam edildi. Sanayi sektörü ise 41 bin kişilik istihdam kaybıyla dikkat çekti. İnşaatta ise 134 bin yeni istihdam var.TÜİK verilerine göre mart döneminde işsizlik yüzde 10.1’e, mevsimsellikten arındırılmış işsizlik ise yüzde 9.7’ye geriledi. İlk çeyrekte milli gelirde gözlenen kamu ağırlığı istihdam verilerine de yansıdı. Kamu alımları sayesinde işsizlik oranında düşüş yaşanırken analistler önümüzdeki aylarda turizm sektörünün olumsuz etkilerinin işsizlik oranını artırabileceğini belirtiyor. TÜİK verilerine göre işsizlik oranı geçen yılın aynı dönemine göre 0.5 puan, mevsimsellikten arındırılmış işsizlik ise bir önceki döneme göre 0.2 puanlık azalış kaydetti.

 

Tarım dışı işsizlik oranı ise geçen yılın aynı dönemine göre 0.7 puanlık azalış ile yüzde 11.9 oldu. 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 46 bin kişi azalarak 3.2 milyon kişi olurken, 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı 1.6 puanlık azalış ile yüzde 17’ye indi. Mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam bir önceki döneme göre 180 bin kişi artarak 27.3 milyon kişi olarak gerçekleşti. İstihdam oranı 0.3 puanlık artış ile yüzde 46.8 oldu. İşgücü geçen yıla göre 994 bin kişi artarak 30 milyon kişiye, işgücüne katılma oranı ise 0.9 puan artarak yüzde 51.3’e çıktı.

 

Kamu sektörü mart döneminde şubat dönemine göre de yoğun alım yaptı. Bir ayda 56 bin öğretmen, 19 bin sağlıkçı, 56 bin kamu yönetimi ve savunma görevlisi alındı. İnşaat sektöründe de işler hızladı ve inşaatta 159 bin kişilik alım yapıldı. Tarım sektörü de 217 bin kişiye yeni istihdam yaratırken sorun yine imalat sanayiinde yaşandı. Bir ayda imalat sanayiinde 3 bin kişi işini kaybetti. Maliye Bakanı Naci Ağbal, “İşsizlik rakamı yüzde 10.1 güzel bir haber. Beklentilerden de iyi bir performans. Ekonomide işlerin iyi gittiğini gösteriyor. Son bir yılda 1 milyon 40 bin kişiye iş bulduk” açıklamasında bulundu…

 

Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu mevsim etkilerinden arındırılmış verilere göre aylık istihdam yaratımında 180 bin kişilik güçlü bir artış bulunduğuna dikkat çekerek bunun Eylül 2015’ten bu yana en yüksek aylık artış olduğunu belirtti. Asgari ücrete yapılan zammın işgücü maliyetine yansımasına rağmen istihdam piyasasını olumsuz etkilemediğini söyleyen Kömürcüoğlu şöyle konuştu: “Görünen o ki şirketler asgari ücret artışı maliyetini şimdilik kendileri karşılıyor. Turizmdeki bozulmanın güçleneceği mayıs itibariyle hizmet istihdamı olumsuz etkilenecek. Ekonomide ikinci çeyrek için öncü göstergelerin işaret ettiği ivme kaybı görülürse işsizlikteki düşüşte yavaşlama olası.”




Bu haber 1345 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EKONOMİ Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
FOTO GALERİ
  • MARKALAR
    MARKALAR
  • AK PARTİ İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI ZİYARETİ
    AK PARTİ İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI ZİYARETİ
  • Millet için EVET
    Millet için EVET
  • Gündem Ekonomi Haber
    Gündem Ekonomi Haber
  1. MARKALAR
  2. AK PARTİ İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI ZİYARETİ
  3. Millet için EVET
  4. Gündem Ekonomi Haber
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Osman Zeki Öner
    Osman Zeki Öner
  • Osmanlı
    Osmanlı
  • Kubat Ötme Bülbül
    Kubat Ötme Bülbül
  • Neşet Ertaş Evvelim Sen Oldun
    Neşet Ertaş Evvelim Sen Oldun
  • Aytaç Doğan İç Benim İçin
    Aytaç Doğan İç Benim İçin
  • İsmail Tunçbilek Derdin ne
    İsmail Tunçbilek Derdin ne
  1. Osman Zeki Öner
  2. Osmanlı
  3. Kubat Ötme Bülbül
  4. Neşet Ertaş Evvelim Sen Oldun
  5. Aytaç Doğan İç Benim İçin
  6. İsmail Tunçbilek Derdin ne
VİDEO GALERİ
YUKARI