'Türkiye 72 şartı yerine getirse de vize serbestisinde sorun çıkabilir'
Türkiye’nin AB Büyükelçisi Selim Yenel, Alman Die Welt gazetesine verdiği mülakatta vize serbestisi için 72 şart yerine getirilse de AB kurumların itiraz edebileceği endişesi bulunduğunu belirtti. Büyükelçi, vize meselesinin 2017’ye kalmaması gerektiğini de söyledi.
Türkiye’nin AB Büyükelçisi Selim Yenel, vize serbestisi için 72 şart yerine getirilse de AB kurumların itiraz edebileceği endişesi bulunduğunu belirterek “Bunun olmaması için Almanya, aynı zamanda birkaç başka ülke vize serbestisini kuvvetlice desteklemeli” dedi. Büyükelçi, vize meselesinin 2017’ye kalmaması gerektiğini de söyledi.
Hürriyet'in haberine göre, AB Büyükelçisi Selim Yenel, Alman Welt Gazetesi’ne verdiği mülakatta özetle şu değerlendirmelerde bulundu.
- 15 Temmuz darbe girişimi: Avrupalılar ve ABD’nin Türkiye’nin maruz kaldığı tehlikeyi anlamadığına inanıyoruz. Bu derin bir krizdi, muhtemelen de Cumhuriyet’in en derin kriziydi.
- AB’den beklenti: Türkiye, Almanya Başbakanı Merkel, AB Konseyi Başkanı Tusk, Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker ya da AB dönem başkanı Slovakya’nın ülkeyi ziyaret etmesini bekliyor. Böylece Türkiye’de demokrasiyi desteklediklerini gösterecekler. Batı artık Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı sözde otoriter eğilimler nedeniyle değerlendirmekten vazgeçmeli, dayanışma göstermeli.
- Vize serbestisi: Biz, gerekli 72 şartı yerine getirmiş olsak da, AB’nin vizeyi kaldıracağı konusunda endişeliyiz. AB’den Brüksel’in anlaşmalara uyacağına dair garanti istiyoruz. Avrupa Komisyonu onayını vermiş olsa da, AB hükümetleri veya Avrupa Parlamentosu vizenin kaldırılmasına itiraz edebilir. Bunun olmaması için Almanya, aynı zamanda birkaç başka ülke vize serbestisini kuvvetlice desteklemeli.
- Terörle mücadele yasası: (Vize şartlarından biri olan) Terörle mücadele yasasındaki değişiklikler konusunda bir çıkış yolu bulunabileceğine inanıyoruz. Gelecek haftalarda bu konuyu ele alacağız. Ancak, bu bizim terörle mücadele etmemizi engellememeli. Bunu kabul edemeyiz. Avrupa Komisyonu ile görüşmeler iyi yolda... Eylül başındaki görüşmeleri bekleyelim.
- Vize kalkmazsa: Vize serbestisi almazsak, milyonlarca mülteciyi otobüslerle Avrupa’ya yollamayacağız. Ama, AB’den Suriyeli mültecileri geri almayacağız. Ancak mülteci anlaşmasının sona ereceğini sanmıyorum. İki taraf için de önemli olduğundan bir çıkış bulacağız.
- Ekim ayında olmazsa: AB ve Türkiye hâlâ ekim ayından itibaren vize serbestisini hayata geçirebilir. Vize muafiyetinin bu yıl içerisinde gerçekleştirilmesi gerekiyor, 2017 kabul edilemez.
'2023’TE AB ÜYESİ OLMAK İSTİYORUZ'
AB Büyükelçisi Yenel, ‘Türkiye’nin ne zaman AB üyesi olabileceği’ sorusuna “Türk yönetimi, 2023’te AB üyesi olmak istiyor. Türkiye Cumhuriyeti, 100 yaşında olacak. Avrupa Birliği üyesi olmak ülkem için bir taçlandırma olacak. Şu anda şartlar katılım için çok uygun değil, ama bu hızla değişebilir” yanıtını verdi.
Bu haber 6037 defa okunmuştur.