Bugun...



KOKACAĞIM DİYE SARIMSAK YEMEKTEN ASLA KORKMAYIN
Tarih: 26-10-2014 14:56:20 + -


Uluslararası Mutfak Sanatçıları ve Gurmeler Birliği Türkiye Masası Yönetim Kurulu Üyesi ve Dünya Yöresel Lezzetleri Tanıtma Platformu İcra Kurulu Üyesi Uzman Gurme Boğaç Yüzgül tarafından kaleme alınan 'KOKUSUZ SARIMSAKLI LEZZETLİ' başlkıl o muhteşem çalışma...

facebook-paylas
Tarih: 26-10-2014 14:56

KOKACAĞIM DİYE SARIMSAK YEMEKTEN ASLA KORKMAYIN

Neredeyse hemen hemen her yemeğe inanılmaz lezzet katmasına rağmen, yenildikten itibaren 72 saate kadar varan ağız kokusu yapması nedeniyle, genellikle kaçınılan sarmısağın bu özelliğine karşı önlemler de her zaman araştırma konusu olmuş. 

Soğuk algınlığına karşı sarımsak!
 

 

 

 

Memuriyete geçerek, aktif gazeteciliği bıraktıktan sonra, gönüllü olarak araştırmacı gazetecilerin yetişmesi için  bilabedel gazeteclik eğitm vermesinin yanı sıra, Türk ve Dünya Mutfağı üzerine yaptığı gönüllü araştırmalarla da ses getiren Uluslararası Mutfak Sanatçıları ve Gurmeler Birliği Türkiye Masası Yönetim Kurulu Üyesi ve Dünya Yöresel Lezzetleri Tanıtma Platformu İcra Kurulu Üyesi Uzman Gurme Boğaç Yüzgül de, sarımsak kokusunun giderilmesi konusunda önemli bir araştırmaya imza attı. 

Uluslararası Mutfak Sanatçıları ve Gurmeler Birliği Türkiye Masası Yönetim Kurulu Üyesi ve Dünya Yöresel Lezzetleri Tanıtma Platformu İcra Kurulu Üyesi Uzman Gurme Boğaç Yüzgül, söz konusu çalışmasında; mevcut tüm çalışmaları da derlerken, bilimsel verilerle kendisi de yeni metodlar ortaya koydu. 

İşte, Türk ve Dünya Mutfağı üzerine yaptığı gönüllü araştırmalarla da ses getiren Uluslararası Mutfak Sanatçıları ve Gurmeler Birliği Türkiye Masası Yönetim Kurulu Üyesi ve Dünya Yöresel Lezzetleri Tanıtma Platformu İcra Kurulu Üyesi Uzman Gurme Boğaç Yüzgül tarafından kaleme alınan 'KOKUSUZ SARIMSAKLI LEZZETLİ' başlkıl o çalışmanın tam metni:

'... Sarımsak, ilk çağlardan bu yan abilinen, sevilen ve ilaç olarak kullanlan bir mucize bitki. Gözünüzde arpacık çıktı ya da eliniz kesildi; kesik yaraya ya da o arpacığın üstüne sarımsak sürün ve yrım sat içindeki mucizeyi gözlemleyin. Çünkü yapısında, muhteşem bir iyi huylu hücre yenileyici(Rejenere) bulunuyor. Kansere karşı etkili olmasının sebebi de bu.

Lakin, en kötü yanı; yediniz mi; en sevdiklerinizin bile yanına yaklaşamıyorsunuz. Birçok yemekhane, mesai günleri içinde, sarımsaksız mantı, sarımsaksız çerkez tavuğu gibi absürt mönüleri bu yüzden tercih ediyor. 

Sarımsağın kanserle savaşma, kolesterolü ve kan basıncını düşürme gibi pek çok faydası var. 

Zaten kokusunun kalıcılığının sebebi, bölgesel olarak sirayet ettiği yerlerde, iyileşme yapmadna ayrılmaması, yani yoğun bir etki göstermesi. Bu kokusunda da hakim tabii...

İyi ama, sarımsak kokusunu doğal olarak nasıl önleyebilirsiniz?

Aslında, en az sarımsak kadar etkili bir yapısı bulunan 'Menta', yani nane özü, bu konuda en etkin formüllerden biri. Sarımsak yenildikten kısa süre sonra, nane sapı yenilirse, sarımsağın etken maddesini minimize edecektir. 

 

Ancak şu untulmamalıdır ki, diş macunu, sarımsak kokusunu pekiştirecektir. Zira özellikle, bir gün sonra fırçalamanın harici kullanılan abartılı driş macunu, mideden gelen nefesi yenileyeceği için, sarımsak kokusunun daha fazal duulmasna yol açacaktır. 

Sarımsağın içindeki sülfür bileşenleri sadece ağızda yayılmıyor, aynı zamanda midenizde de yayılır ve akciğerleriniz ile cildinize sızar. Bu nedenle sarımsak kokusundan kurtulmak ağzınızı temizlemekten daha karmaşıktır. Aşçıların tabakları süslemekte kullandığı maydanoz ile sarımsak kokusundan kurtulabilirsiniz. 

 Klorofil ve polifenol gibi bitki kimyasalları sarımsağın içindeki sülfür bileşenlerini tutar ve kokunun etkisizleştirilmesine yardım eder.

Doğanın ilacı sarımsak!

 

Ar

 

Bu bir yerde etkin gücünün midede ve emilim sağladıktan sonra kanda da kalıcılaşmasını sağlayackatır. Yani 72 saat olan etkisi, 144 sate kadar çıkabilecektir. 

Sarımsak o kadar etkindir ki, hasbel kader sarımsak yemiş olan ir ineğin sütünden bile sarımsak kokusu rhatlıkla algılanabilir. 

Nane, fesleğen, kekik, kişniş ve dereotu da maydanoz gibi benzer etkiye sahip. 

Ancak özellikel keten tohumu ile kişniş, bu konuda ağız kokusuun önleyen en etkili bahratlar...

Yemek sırasında ya da yemekten sonra süt içerseniz süt sarımsağın kokusunu azaltır. 

Ama yoğurt ayı işi görmez.

Sütün içindeki su, ağız gargaraları gibi işlev görür ve sütteki yağ da sarımsaktaki sülfürü etkisizleştirir. Bu nedenle tam yağlı süt yağsızdan daha etkilidir.

Mantarın içinde bulunan polifenoller sarımsağın kokusunu önleyen diğer bileşenlerden daha hızlı çalışır.

Tabii mantar, alelade toplanmış değil, bilinçli yerden alınmı olmalı...

Bir de sarımsaklı yiyeckten hemen sonra asla tatlı yemeyin, en az iki saat bekleyin. Sarımsak mideye yapışmasın.

Elma, yaban mersini-kızılcık gibi yemiş meyveler, frambuaz ve ahududu ay da böğürtlen tarzı çilek türleri ile ananas ve kivinin içindeki doğal enzimler sülfür bileşenlerini parçalar ve sarımsağın ağır kokusunu yok eder.
Ama asıl bomba, kahve çekirdeği. O da kokuyu bir anda miniimze eder am ane yazık ki bu anlık bir etkidir...'




Bu haber 3602 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÜLTÜR-SANAT Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
FOTO GALERİ
  • MARKALAR
    MARKALAR
  • AK PARTİ İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI ZİYARETİ
    AK PARTİ İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI ZİYARETİ
  • Millet için EVET
    Millet için EVET
  • Gündem Ekonomi Haber
    Gündem Ekonomi Haber
  1. MARKALAR
  2. AK PARTİ İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI ZİYARETİ
  3. Millet için EVET
  4. Gündem Ekonomi Haber
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Osman Zeki Öner
    Osman Zeki Öner
  • Osmanlı
    Osmanlı
  • Kubat Ötme Bülbül
    Kubat Ötme Bülbül
  • Neşet Ertaş Evvelim Sen Oldun
    Neşet Ertaş Evvelim Sen Oldun
  • Aytaç Doğan İç Benim İçin
    Aytaç Doğan İç Benim İçin
  • İsmail Tunçbilek Derdin ne
    İsmail Tunçbilek Derdin ne
  1. Osman Zeki Öner
  2. Osmanlı
  3. Kubat Ötme Bülbül
  4. Neşet Ertaş Evvelim Sen Oldun
  5. Aytaç Doğan İç Benim İçin
  6. İsmail Tunçbilek Derdin ne
VİDEO GALERİ
YUKARI