Bugun...



NABİ AVCI TÜRKİYE'DEN UMUTLU
Tarih: 11-06-2016 02:36:30 + -


Bakan Avcı sektörle bir araya geldi, açıklamalarda bulundu:

facebook-paylas
Tarih: 11-06-2016 02:36

NABİ AVCI TÜRKİYE'DEN UMUTLU

Bakan Avcı sektörle bir araya geldi, açıklamalarda bulundu:

 

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, İstanbul’da sektör temsilcileri ile bir araya geldi. Bakan Avcı, toplantı sonrası turizm sektörünün durumuna ve atılacak adımlara dair açıklamalarda bulundu.

 

 

 

 

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda sektör temsilcileri ile bir araya geldi.

 

Toplantıya Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği  Başkanı Başaran Ulusoy, Türkiye Otelciler Birliği Başkanı Timur Bayındır, Türkiye Otelciler Federasyonu   Başkanı Osman Ayık, Turist Rehberleri Birliği  Başkanı Zeki Apalı, Turizm Gönüllüleri Birilği Genel Başkanı ve BALKAN TURİZM HABER AJANSI CEO’su Tuana Aymula Safirkaptanoğlu, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği  Başkanı Murat Ersoy ve Turizm Restaurant Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği  Başkanı Kaya Demirer katıldı.

 

Bakanlık görevini devralmasının ardından sektör temsilcileri ile ilk defa bir araya gelerek verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini kaydeden Nabi Avcı, sektörün durumuna dair yorumlarda bulundu.

 

Türkiye’nin tüm dünyada turizm sektörünün yaşadığı sıkıntıları bölgesel koşulları nedeniyle daha fazla hissettiğini söyleyen Avcı, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

 

 

''Evet, zor günlerden geçiyoruz. Ancak her zaman ilke edinmemiz gereken bir şey var: Sizi öldürmeyen şey güçlendirir. Bu daralmadan hatalarımızı öğrenerek daha güçlü bir şekilde çıkacağız.

 

Bu sene yaşanması muhtemel kayba dair pek çok görüş bildiriliyor. Ancak ben, kendimizi oranlarla bağlayıp buna mahkummuş gibi görünmememiz gerektiğine inanıyorum. Ancak bu sene geçtiğimiz yıla göre biraz kayıp yaşayacağımızı hepimiz görüyoruz.

 

‘’BU

2016 kayıp olabilir, ancak 2017 ve 2018 yıllarını kazanmak için bu yıllara odaklanmalıyız. Tanıtım stratejimizi yeni şartlar doğrultusunda tepeden tırnağa yeniliyoruz. Bugüne kadar daha genel konseptlerle yürüyen tanıtım stratejimizi şimdi nokta atışları yaparak yürüteceğiz. Daha önce koşulların rahatlığı içerisinde belli ülkelere yoğunlaşmış olan tanıtım faaliyetlerimizi, geçmişte daha az ulaştığımız bölgelere ve ülkelere yönlenecek şekilde yeniden tasarlıyoruz. Hedef kitlelerimizi sınıflandırıp, kategoriler oluşturarak tanıtım yapacağız. Tüm bu çalışmalarımızın amacı bu yıl elimizden geleni yapmak; bu yılın ardından da 2017 ve 2018’i daha başarılı geçirmek. Tüm ülkeler hedefimizde olmak üzere Orta Doğu, Çin, Hindistan gibi ülkelere odaklanacağız. Artık bütün dünya kapsama alanımız içerisinde.

 

 

Turizmi daha iyi koşullara taşımak için daralma alametlerinin ilk belirdiği günlerden beri sektör temsilcileri ile bakanlık arasında çeşitli görüşmeler yapılıyordu. Bunun bir kısım sonuçlarını da zaten eylem planlarımızda gördük. Bugün de bir kez daha sektör temsilcileri ile bir araya gelerek istişare yaptık. Turizm çok dinamik bir sektör, gelişmelerin an be an takip edilmesi, alınacak tedbirlerin bu gelişmelere uyumlu olması gerekiyor. Bu da sektörün tüm temsilcilerinin katılımı ve uyumlu çalışması ile işe yarayabilir.''

 

 

Toplantıda gündeme gelen başlıklara dair de bilgiler veren Bakan Nabi Avcı, şunları söyledi:

 

''Sektör temsilcilerinden aldığımız geri bildirimlere göre, son bir hafta içerisinde karara bağladığımız iki uygulamanın sektörde bir rahatlamaya neden olduğunu söyleyebilirim. Bunlardan en hızlı etki sağlayacak olanı Ramazan Bayramı tatilinin 9 gün olarak belirlenmesi oldu. Bu kararın özellikle iç turizm bakımından sektörü rahatlatacak bir adım olacağını umuyoruz. Umarız vatandaşlarımız bu süreçte hem dinlenecek, hem de tatillerini ülkemizde geçirerek zor durumda olan turizm sektörüne katkı sağlayacak. Tatilin 9 gün olarak duyurulmasının ardından iç pazarda büyük bir hareketlenme olduğunu biliyoruz. Tatilin ciro olarak 500 milyon lira katkı sağlamasını bekliyoruz.

 

 

 

Bu hafta açıkladığımız tedbirlerden ikincisi ise ülkemize turist taşıyan uçakların teşvik edilmesi kararının 31 Ağustos’a kadar uzatılması ve 150 ve üzeri yolcu getiren uçaklara verilen teşvik tutarının yüzde 30 oranında artırılması oldu. Bu konu zaten uzun süredir sektörün gündemindeydi, sürenin uzatılmasının ve tutarın artırılmasının turizmcileri biraz daha rahatlatacağını düşünüyorum.

 

 

Toplantıda pek çok başlıkta tartışmalar yürüttük. Önerilerin bir kısmı Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak bizim yapabileceğimiz şeyler, bir kısmı ise Ekonomi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı gibi diğer bakanlıklarımız ile birlikte çalışarak karara bağlayabileceğimiz konular. Ancak bunların hiçbiri kabul edilemez öneriler değil. Tüm bunlara dair detaylı çalışmalar yürütüp en kısa zamanda karara bağlamayı umuyoruz.

 

Sektör temsilcisi arkadaşlarımızın önerilerinden ilki ülkemize turist getiren uçaklara verilen desteğin 15 Kasım’a kadar uzatılması oldu. En yakın zamanda bu öneriyi yetkili mercilere taşıyacağım. Bu konuyu da karara bağlayabileceğimizi umuyorum.

 

 

Gündeme gelen konulardan biri de sektöre dönük istihdam desteği oldu. Birlik başkanlarımız, özellikle daralmaya giden otellerde çalışanların işlerini kaybetmemesi için desteğe ihtiyaç olduğunu söylediler. Bu konuyla ilgili beklentileri diğer bakanlıklarla istişare edeceğiz. Toplantıda desteklerin ana destinasyonlar dışında da uygulanmasına dönük görüşler bildirildi. Dediğim gibi, bu önerilerin hiçbiri olmayacak öneriler değil. Hepsi üzerinde çalışılması gereken, çalışıldığı taktirde ortak bir çözüme ulaştırabileceğimiz öneriler.

 

 

 

 

Bugün aldığımız en önemli karar sektör temsilcileri ile her ay bir araya gelmek oldu. Bu buluşmalarda hem yaptıklarımızı gözden geçireceğiz hem de sonraki aylara dair planlama yapacağız. Birlik başkanlarına ve tüm değerli turizm çalışanlarına bu görüşmelerin yapılması adına yaptıkları katkılar nedeniyle çok teşekkür ediyorum.’’

 

 

Son olarak sektörün geleceğine dair görüşlerini belirten bakan Avcı şu uyarıda bulundu:

 

‘’Bu dönemde en çok dikkat etmemiz gereken konulardan biri şu anki duruma ve geleceğe dair karanlık tablolar çizmekten kaçınmak. Medyamız da buna dikkat etmeli. ‘Kendini doğrulayan kehanet’ diye bir tabir vardır. İyi düşünerek çalışırsak iyi şeyler olacaktır. Teşvikler, sektör temsilcilerinin beraber çalışması, istihdama dönük planlar... Bunlar hep iyi şeyler olacağının işaretidir. Tüm çalışmalarımızı sektörle birlikte zamanı geldikçe sizlere açıklayacağız. Önümüzdeki günlerde Almanya ve Belçika’da programlarımız olacak. İnşallah bu pazarlardaki talep kötüye gitmek yerine daha iyi bir hale gelecek.’’

 

 

Toplantının ardından basın mensuplarıyla sohbet eden turizmciler, tüm öneri ve taleplerin ayrıntılı biçimde konuşulduğunu belirtti. Turizmcilerin Bakanlık yetkilileri ile 2 ayda bir toplanmayı önerdiğini söyleyen TURYİD Başkanı Kaya Demirer, ''Bakan Bey 2 ayda bir yerine her ay toplanmamızı önerdi. Bu durum bizim açımızdan oldukça umut verici.'' ifadelerini kullandı. TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ise, ''Bakan Bey'le istihdam desteği de dahil olmak üzere atılması gereken adımlarla ilgili bir görüşme yaptık. Devletleşmiş turizm değil, devlet politikası haline gelmiş turizm yolunda sağlam adımlarla çalışmaya devam edeceğiz.'' şeklinde konuştu.

 

 

TYD Başkanı Murat Ersoy ise, diğer taleplerin yanında 150 ve daha üzeri yolcu taşıyan charter uçuşlarına yüzde 30 oranında daha fazla destek verilmesi uygulamasının tarifeli seferlere de uygulanmasını talep ettiklerini belirtti. Bayram tatili için uçak biletlerinin çok pahalı olduğu yönündeki eleştirileri de yanıtlayan Ersoy, ''Bayram tatilleri tek yönlü trafiğin yoğun olduğu dönemlerdir. Böyle dönemlerde dolu giden uçaklar boş döner ve aslında hava yolu şirketleri bu dönemlerde kar etmez. Ancak yolcuları mağdur etmek istemeyen hava yolu şirketleri tavan fiyat uygulamasının sınırları çerçevesinde fiyatlandırmalara giderek uçuşları gerçekleştirmeye devam ediyor.'' açıklamasında bulundu.

 

 

 

 

 




Bu haber 842 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER TURİZM Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
FOTO GALERİ
  • MARKALAR
    MARKALAR
  • AK PARTİ İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI ZİYARETİ
    AK PARTİ İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI ZİYARETİ
  • Millet için EVET
    Millet için EVET
  • Gündem Ekonomi Haber
    Gündem Ekonomi Haber
  1. MARKALAR
  2. AK PARTİ İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI ZİYARETİ
  3. Millet için EVET
  4. Gündem Ekonomi Haber
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Osman Zeki Öner
    Osman Zeki Öner
  • Osmanlı
    Osmanlı
  • Kubat Ötme Bülbül
    Kubat Ötme Bülbül
  • Neşet Ertaş Evvelim Sen Oldun
    Neşet Ertaş Evvelim Sen Oldun
  • Aytaç Doğan İç Benim İçin
    Aytaç Doğan İç Benim İçin
  • İsmail Tunçbilek Derdin ne
    İsmail Tunçbilek Derdin ne
  1. Osman Zeki Öner
  2. Osmanlı
  3. Kubat Ötme Bülbül
  4. Neşet Ertaş Evvelim Sen Oldun
  5. Aytaç Doğan İç Benim İçin
  6. İsmail Tunçbilek Derdin ne
VİDEO GALERİ
YUKARI