Bugun...



DALAMAN'DA TURİZM ADINA BÜYÜK BULUŞMA
Tarih: 01-07-2016 23:14:20 + -


YDA Dalaman Havalimanı öncülüğünde Kültür ve Turizm Bakanlığı, For You Travel, Sun Express ve Alman turizm dergisi Touristik Aktuell, Dalaman'da acente ve otelcilerin katıldığı bir çalıştay düzenledi. Çalıştay katlımcıları, Türkiye'nin satışı ve pazarlanması konusunda görüş alışverişinde bulundu, nasıl bir strateji izlenebileceğini tartıştı. Çalıştay kapsamında düzenlenen panelin katılımcıları ise, İspanya'nın Alman turisti hayal kırıklığına uğrattığını belirttiler.

facebook-paylas
Tarih: 01-07-2016 23:14

DALAMAN'DA TURİZM ADINA BÜYÜK BULUŞMA

 

 

Yaşanan sektörel sıkıntının farkında olanlar, Dalaman'da muhteşem bir etkinlikte biraraya geldi...

 

Söz konusu çalıştay, bir devrim niteliğinde...

 

Çok yararlı bir çalıştay oldu, sonutçlar da o kadar e tkin ve yarralı olacağa benziyor..

Evet, YDA Dalaman Havalimanı öncülüğünde Kültür ve Turizm Bakanlığı, For You Travel, Sun Express ve Alman turizm dergisi Touristik Aktuell, Dalaman'da acente ve otelcilerin katıldığı bir çalıştay düzenledi. Çalıştay katlımcıları, Türkiye'nin satışı ve pazarlanması konusunda görüş alışverişinde bulundu, nasıl bir strateji izlenebileceğini tartıştı. Çalıştay kapsamında düzenlenen panelin katılımcıları ise, İspanya'nın Alman turisti hayal kırıklığına uğrattığını belirttiler.



Muğla Valisi Amir Çiçek'in de katıldığı çalıştay, Alman acentelerle Dalaman bölgesindeki otellerin iş birliğini geliştirmesi açısından önem taşıyor.



ÇİÇEK: ACENTELER SATTIKLARI DESTİNASYONLAR HAKKIN BİLGİ SAHİBİ OLMALI

Toplantının açılış konuşmasını yapan Muğla Valisi Amir Çiçek, bölgedeki güvenlik durumu ile ilgili katılımcılara bilgi verdi. Acentelerin sattıkları destinasyonlar ile ilgili bilgi sahibi olması gerektiğini ifade eden Çiçek, bunun hem satışları hem de müşteri memnuniyetini artıracağını kaydetti.

Çiçek, konuşmasının devamında şu noktaların altını çizdi:

‘’Muğla'da yaşayan veya buraya tatile gelen insanların can ve mal güvenliğini sağlama görevi bize ait. Bu amaçla birimlerimiz 24 saat çalışmaktadır. Uluslararası iki tane havalimanımız var. Bu iki havalimanında da misafirlerimiz için güvenlik tedbirleri sıkı bir şekilde alınmış durumda. Bu yeni değil, uzun süredir bu önlemleri almış durumdayız.

İnsanların özgürlüklerine ve rahatlıklarına sıkıntı vermeden, aynı güvenlik önlemlerini kara yollarında da 24 saat uyguluyoruz. Bu kontrolleri gördüğünüzde 'acaba çok mu tehlikeli bir durum var' diye düşünmeyin. Tehlike yok, biz sadece tedbirlerimizi alıyoruz. Terör sadece Türkiye'de değil dünyanın dört bir yanında var. Bu nedenle, valilik, jandarma, sahil güvenlik, emniyet, hepimiz aktif olarak çalışıyoruz.

‘’GÖREVLERİMİZİN EN ÖNEMLİSİ TURİZM’’

Görevlerimin arasında birinci sıraya turizmi koydum. Bu nedenle turizm ile ilgili toplantılara katılıyor, turizmcilere doğru bilgileri direkt olarak kendim veriyorum.’’



GÜVENÇ: ALMANYA PAZARINDA BÜYÜMEK İSTİYORUZ

Toplantının açılışında bir konuşma yapan Hamdi Güvenç de havalimanının olanakları, mevcut durumu ve taşıdığı potansiyel hakkında acentelere bilgi verdi. Güvenç, ''Dalaman Havalimanı, 3-3.5 saatlik mesafedeki 600 milyonluk popülasyona hitap ediyor. Dalaman'ın bulunduğu alan 1.100 km'lik bir sahile sahip. Havalimanı, Kaş, Kalkan, Fethiye, Marmaris gibi popüler destinasyonlara da 1-15 saat mesafede.'' dedi.

‘’DALAMAN WEEKEND PROJESİNİ AVRUPA’YA YAYMAK İSTİYORUZ’’

2006-2015 yılları arasında havalimanının yolcu sayısının yüzde 34 arttığına işaret eden Güvenç, ''En büyük pazarımız İngiltere'nin 21 noktasından Dalaman'a uçuşlar yapılıyor. Bu iyi, ancak stratejik olarak başka ülkelere de açılmamız gerekiyor. Bu nedenle özellikle Almanya pazarında büyümek istiyoruz. Almanya'dan gelen ziyaretçi sayısı geçen yıl bir önceki yıla kıyasla yüzde 8 oranında artarak 142 bin yolcuya ulaştı. En büyük partnerimiz Condor, daha sonra ise TUI Fly ve Sun Express geliyor. Dalaman'da 'Dalaman Weekend Project' ve ‘Doğu-Batı Dostluk ve Barış Rallisi’ yaptık. Dalaman Weekend projesini Avrupa'ya da yaymak istiyoruz.'' şeklinde konuştu.



NELER KONUŞULDU, NE KARARLAR ALINDI?

Güvenç, konuşmasının devamında şu noktaların altını çizdi:

"Bugün yapılan toplantı bölge ve Türkiye turizmi açısından çok önemli. Almanya'nın en önemli sektörel dergilerinden birisi olan Touristik Aktuell Dergisi editörleri ve seçkin 50 davetli, sektörün en önemli aktörleri, hava yolu, havalimanı ve acentelerden oluşan ekiple Muğla bölgesinin turizm konularını tartıştık. Çözüm yolları, yeni araçlar ve metotlar üzerine konuştuk. Özellikle bölgenin tanıtımı için Almanya’da neler yapacağımızı ele aldık. Ayrıca, bölgenin uluslararası pazarlardaki konumunu ve analizini yaptık. Almanya’dan yeni başlayan uçak seferlerini ele aldık. Turizmde yaşanan kayıpları ve önümüzdeki yılla ilgili değerlendirmeler de yaptık."

Hamdi Güvenç, çalıştayın sağladığı katkılar ile ilgili olarak ise şu bilgileri verdi:

‘’Almanya'daki pazar koşulları araştırıldı. İstatistiklere göre potansiyeli olan şehirler belirlendi ve bu şehirlerden uçuş gerçekleşmesi konusunda çalışma başlatıldı. Dortmund Havalimanı ile bir çalışma yapacağız. Uçak kaldırma olanakları görüşülecek. Uçuşları yapacak şirket konusunda ise Germania ile görüşülecek.



Condor temsilcisi ile bir görüşme yapıldı ve bu şirketin gelecek seneki uçuşlarıyla ilgili olarak toplantı yapılmasına karar verildi. Gelen acentelere bölgenin tanıtımı yapılarak bölgeye özgü özel ürünlerin geliştirilmesi konusunda çalışma yapılması kararı alındı. Özellikle Travel Industry Club ile birlikte bu clubın networkü içinde Dalaman bölge lobisi yapılması kararı alındı. Dalaman ayrıca, bu kulübe üye olma teklifi de aldı.

Çalıştayda ayrıca, Dalaman bölgesinin diğer bölgelere kıyasla daha butik çalışmasına karar verildi. Özellikle Alman tarafı fabrikasyon ürünler yerine kişiye dokunan ürünlerde daha başarılı olunacağının altını çizdi

Çalıştayla ilgili olarak, 40 bin turizmciye ulaşan Touristik Aktüell tarafından 7 sayfalık bir dosya oluşturulacak.’’



GENGENBACH: TÜRKİYE FİYATLAR SAYESİNDE ESKİ PERFORMANSINA KAVUŞACAK

Çalıştayda Almanya pazarında yapılmış bir araştırmayı katılımcılarla paylaşan Touristik Industry Club Başkanı Klaus Gengenbach'in sunumunda ise şu noktalar öne çıktı:

*Paris, Brüksel ve İstanbul saldırılarının ardından Almanların seyahat istekleri bulanıktı. Buna ilaveten, mülteci krizi, Avrupa politikalarındaki genel memnuniyetsizlik, Suriye'deki iç savaş ve İslam ülkelerindeki terör olayları bunu tetikleyen diğer etkenler oldu.

*Bu yılı Almanya outgoing pazarı açısından turizm yılı olarak görmesek de, son dakika satışları ile belirli bir noktaya gelecektir. Elbette rekor yılı olmayacak, çünkü güven ve memnuniyetsizlik oldukça yüksek.

*2016 yılında evinde kalan Almanların sayısı oldukça yüksek olacak. Diğer ülkelerden gelenler de hesaba katıldığında, Almanya iç turizmi açısından rekor yıl olacak.

*Medyanın Türkiye ile ilgili negatif yayınları insanların Türkiye kararını olumsuz yönde etkiliyor.

*Öte taraftan, önemli bir kesim terör olaylarını çabuk unutuyor ve uygun fiyatı bulunca tatili es geçmiyor. Yani düşük fiyatı görünce 'risk' alabiliyorlar.

*Toplumun önemli bir kesimi ise tatilde en ufak bir riski kabul etmiyor ve riskli bulduğu destinasyonlardan uzak duruyor. Bu nedenle bu yıl gemi seyahatleri yükseliyor, nedeni ise en güvenli tatil olarak algılanması.

*Medyadan çok fazla etkilenmeyen bir grup da var. Bunlar yakın çevrelerinden ve sosyal medyadan bilgi ediniyorlar.

*Fiyatlar sayesinde Türkiye kısa zamanda eski performansına ulaşacak.

*Mısır her krizden sonra kendini toplamayı başardı.



ALMAN ACENTELER ANLATIYOR: TÜRKİYE NE DURUMDA, NE YAPMALI?

Çalıştay kapsamında düzenlenen panelin katılımcıları ise, acentelerin Türkiye'ye bakışı, müşteri eğilimleri, talepteki durum ve terör saldırılarının sektöre etkileri konusunda açıklamalarda bulundular. Panele, Sancarbarlaz Turizm'in sahibi Önder Sancarbarlaz ve For You Travel'ın sahibi Tunç Özler de katıldı. Panelde öne çıkan görüş ve düşünceler ise şöyle:

*Türkiye talebinin düşmesi hava yollarını yüzde 50 oranında etkiledi.

*Türkiye'den döndürülen uçaklar İspanya ve Palma'ya aktarıldı.

*İstanbul saldırısının ardından çok fazla iptal bekleniyordu ama öyle olmadı. Kafası karışık olanlarla görüşüldü. İstanbul'da yaşanan durum net bir şekilde Alman turiste anlatıldı. Türkiye ürününü herkes tanıyor ama konu bu değil, güvenlik.

*Türkiye'ye dönük satışlarda yüzde 15 artış görüyoruz.

*Satışların artması için uçuş planlamalarının değiştirilmesi gerekiyor. Mevcut kapasiteyle satışları arttırmak zor.

*Krizlerin ardından iletişimin daha da güçlendirilmesi gerekiyor.

*Kriz dönemlerinde daimi müşterilerimize daha fazla konsantre olmamız gerekiyor.

*Türk bakanın sık sık Almanya'ya gitmesi, iletişim kurması ve oradaki yetkililerle görüşmesi önemli.

*Mısır krizinin ardından hemen harekete geçildi. Acenteler oraya davet edildi. Terör olayları her ülkede olabilir ama önemli olan o güveni yeniden tesis etmek.

*Reklam ve tanıtıma çok önem verilmeli. İletişim çok önemli. İnsanların gidip görmesi (info grupları) son derece önemli.

*Havalimanlarında hiçbir zaman yüzde 100 güvenlik sağlanamaz. Ama insanlara güvenliği hissettirmelisiniz.

*Dalaman bölgesi, hem sürdürülebilir turizm anlamında, hem de konumu anlamında oldukça etkileyici.

*Daha önce İngiltere pazarı yoğun çalışan bölge, son yıllarda pazar çeşitliliği anlamında diğer ülkelerde de önemli çalışmalar yürütüyor. Dalaman, her şey dahilden bıkan insanlara çok fazla şey sunabilecek bir destinasyon.

*Bölgede konaklama sektörü her şey dahil merkezli değil, her turist grubuna hitap edebilecek şekilde gelişiyor. Diğer taraftan, turizm yatırımlarına paralel olarak çevrenin de eş zamanlı gelişmesi gerekiyor.

‘’FİYAT KORKUYU YENEBİLİYOR’’

*Kasımdaki olaylar başlangıçta sadece Türkiye'yi değil tüm destinasyonları etkiledi. Ama güvenlik kadar önemli diğer konu fiyat. Mesela geçen sene 6 bin euroya kalan yolcu bu yıl 3 bin euro fiyat alınca tamam diyor.

*Hava durumundan güvenliğe kadar her şey müşteriyi etkiliyor. Ciddi bir fiyat düşüşü, güvenlik endişesini bir kenara bıraktırabiliyor. Fiyat korkuyu yeniyor.

*2017'nin kötü geçeceği düşünülmüyor.

ALMAN TURİSTLERE İSPANYA ŞOKU

*TUI'nin İspanya'da aldığı müşteri şikayetleri yüzde 60 artmış durumda. Bu nedenle 2017'de Türkiye'de turizmin kötü geçeceği düşünülmüyor. Türkiye kaliteyi uygun fiyata sunuyor.

*Mesela bir acente 2 bin euroluk Türkiye rezervasyonunu iptal etmek zorunda kalmış ama gidecek yer yok. İspanya 4 bin euro.

*Türkiye yerine İspanya'ya giden insanlar, oradaki kalite ve fiyatı görünce şok yaşıyorlar. Hem fiyat iki katı, hem de servis Türkiye'deki kadar iyi değil.

*Kriz dünyanın her yerinde yaşanıyor ama Türkiye grip olsa dışarıda ölümcül hasta muamelesi yapılıyor.

*Acentelere çok önemli görevler düşüyor. Türkiye'nin şu anda hiçbir sıkıntısı yok. Acenteler iyi bir şekilde müşteriyi bilgilendirmeli. O hissiyatı karşı tarafa anlatabilmek önemli.

‘’FİYATLAR 2017’DE MUTLAKA TOPARLANMALI’’

*Şu andaki fiyatlar 2017'de de devam ederse çok kötü. Bu fiyatların 2017'de toparlanması gerekiyor. Şu anda 390 euroya bir hafta her şey dahil tatilin tadını alan müşteri gelecek yıl o tatili yine o fiyata talep edecek. 'Türkiye'ye ucuza gitmiştim bilinci' kafalarda kalıyor.

*Alman acente ve tur operatörleri daha önce Antalya'ya yoğunlaşmıştı ve her şey yolundaydı. Yaşanan krizle beraber Alman acenteler ve tur operatörleri Dalaman bölgesini keşfetmeye başladılar.





 




Bu haber 929 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YEREL HABER Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
FOTO GALERİ
  • MARKALAR
    MARKALAR
  • AK PARTİ İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI ZİYARETİ
    AK PARTİ İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI ZİYARETİ
  • Millet için EVET
    Millet için EVET
  • Gündem Ekonomi Haber
    Gündem Ekonomi Haber
  1. MARKALAR
  2. AK PARTİ İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI ZİYARETİ
  3. Millet için EVET
  4. Gündem Ekonomi Haber
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Osman Zeki Öner
    Osman Zeki Öner
  • Osmanlı
    Osmanlı
  • Kubat Ötme Bülbül
    Kubat Ötme Bülbül
  • Neşet Ertaş Evvelim Sen Oldun
    Neşet Ertaş Evvelim Sen Oldun
  • Aytaç Doğan İç Benim İçin
    Aytaç Doğan İç Benim İçin
  • İsmail Tunçbilek Derdin ne
    İsmail Tunçbilek Derdin ne
  1. Osman Zeki Öner
  2. Osmanlı
  3. Kubat Ötme Bülbül
  4. Neşet Ertaş Evvelim Sen Oldun
  5. Aytaç Doğan İç Benim İçin
  6. İsmail Tunçbilek Derdin ne
VİDEO GALERİ
YUKARI