Kısa adı TYD olan, Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Murat Ersoy, tur operatörleri üzerinden charter yapmak yerine, yurt dışındaki acentelerle iş birliği yaparak, tarifeli seferlere geçmek gerektiğini ifade etti.
Kısa adı TYD olan, Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Murat Ersoy, tur operatörleri üzerinden charter yapmak yerine, yurt dışındaki acentelerle iş birliği yaparak, tarifeli seferlere geçmek gerektiğini ifade etti.
Bu hamlenin turist kalitesini ve gelirleri de artıracağını belirten Ersoy, ''Acilen modelimizi değiştirmemiz, toptancılıktan perakendeciliğe geçmemiz gerekiyor'' şeklinde konuştu.
Rusya'dan charter seferleriyle Türkiye'ye turist taşıyan ancak patlak veren krizin ardından charter izinlerinin iptal olmasıyla yedi ay büyük zorluk yaşayan sektör, bu krizden hareketle model değişikliğine gidiyor. Tur operatörleri üzerinden charter seferleriyle doldur-boşalt yapan ve bunu toptancılık olarak adlandıran sektör oyuncuları, yurt dışındaki seyahat acentelerinin iş birliğinde aşamalı olarak tarifeli seferlere geçmeye yani perakendecilik yapmaya hazırlanıyor. yeni model için bir rapor hazırladıklarını belirten Turizm Yatırımcıları Derneği ve Atlas Global Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy, "Türkiye'nin belli başlı turizm yörelerinden Türkiye'ye turist gönderen hedef pazar ülkelere kendi riskimizle düzenli tarifeli seferler başlatacağız. Üye otellerimizin dünya genelinde seyahat acentelerine global rezervasyon platformları üzerinden ulaşmalarını ve ürünlerini pazarlamalarını sağlayacağız. Uygulamayı 2017'de hayata geçireceğiz" dedi.
'10 YIL ÖNCE İSPANYA'DA BAŞLADI'
Bu projenin 10 yıl önce İspanya'nın Palme de Mallorca adasında uygulanmaya başladığını anlatan Ersoy, "Bugün bu adanın rezervasyonlarının yüzde 75'i bu yöntemle direkt son kullanıcıya ulaştırılabiliyor ve ada hemen hemen hiçbir krizden etkilenmiyor. Adaya Avrupa'nın 30 bölgesinden düzenli sefer yapılıyor. Türkiye'de de benzer bir model uygulanabilir" diye konuştu. Charter uçuşlarda riski tur operatörünün üstlendiğini aktaran Ersoy, şunları anlattı:
"Tur operatörleri boşluk riskini yüzde 20'ye kadar alabilir. Bunun üzerine çıktığında ise seferleri hemen durdurur. Aynı zamanda charter seferleri geç başlayıp erken biter. Oysa tarifeli seferler sezona erken başlayıp sezonu geç kapatabilir. Dalgalı fiyat çalışmasıyla hem düşük hem de yüksek fiyatlı yolcuyu bir arada uçurabildiği için maliyetleri göğüslemesi daha kolay olur. Dolayısıyla tarifeli seferlerle getireceğiniz yolcu charter seferden daha fazla olacaktır."
'TURİST KALİTESİNİ DE ARTIRACAK'
Şu anda Avrupa'da Almanya ve farklı ülkelerden Türkiye'ye gelmek isteyen son dakika müşterileri olduğunu vurgulayan Ersoy, "Ancak bu talepler Türkiye'de tatil bölgelerine ulaşacak uçak sorunuyla karşı karşıya. Son dakika gelmek isteyen turist uçuş olmadığı için gelemiyor" şeklinde konuştu. Rusya'da yasakların kalktığını ancak charter izninin henüz çıkmadığını hatırlatan Ersoy, tarifeli seferler için de yeterli koltuğun bulunmadığını kaydetti. Ersoy, "Bu nedenle bizim acilen modelimizi değiştirmemiz ve toptancılıktan perakendeciliğe geçmemiz gerekiyor" diye konuştu. Bu modelin turist kalitesinin de artıracağını vurgulayan Ersoy, "Örneğin üst gelir grubu olan golf turisti kitlesel seyahati tercih etmez. Tarifeli seferlerle yolculuk yapar. Eğer bu sisteme geçilirse 750 dolar olan ortalama kişi başı gelir 5 yıl içinde 1000 doların üzerine rahatlıkla çıkabilir" dedi.
'KAZAKİSTAN'DA RİSK ALDIK'
Tarifleri uçuş için hava yolu şirketlerinin risk alması gerektiğini anlatan Murat Ersoy, sistemin birkaç yıl içinde oturacağını aktardı. Atlas Global'in iki yıl önce Kazakistan-Antalya seferleriyle bu riski aldığını aktaran Ersoy, "İlk başladığımız yıl uçaklar boş gidip geldi. Ancak hiç uçuş iptali yapmadık. Hatta zamanla sezonu daha erken başlatıp daha geç kapatmaya başladık ve seferlerimizi de artırdık. Seyahat acenteleri sizin istikrarınızı gördüğünde güven duyuyor ve satışlarını size yönlendirmeye başlıyor" dedi.
Bu haber 941 defa okunmuştur.